Podľa primátora mesta Bologna v Taliansku neexistujú bolonské špagety. Hoci má jedlo pochádzať z jeho mesta, starosta tvrdí, že v skutočnosti ide o „fake news“. Talianska omáčka na báze mäsa sa v skutočnosti nazýva ragú a so špagetami sa podáva zriedka.

Pokiaľ ide o klasické talianske jedlá, ľuďom väčšinou napadnú jednoduché jedlá, ako napríklad pizza Margherita, lasagne a špagety.

Ak si však myslíte, že ste autenticky taliansky, ak si na tanier so špagetami pridáte mäso v paradajkovej omáčke s množstvom syra, mýlite sa.

Bolonské špagety neexistujú a v skutočnosti sú „falošnou správou“.

Tvrdí to Virginio Merola, starosta mesta Bologna v Taliansku, ktoré je domovom tohto jedla. Merola začína s kampaňou na zvýšenie povedomia, aby sa ľudia dozvedeli pravdu.

„Vážení obyvatelia, zbieram fotografie bolonských špagiet z celého sveta v súvislosti s falošnými správami,“ napísal Merola na Twitteri spolu s obrázkom. „Táto je z Londýna, prosím, pošlite mi svoje. Ďakujem.“

Jeho tweet sa stretol s desiatkami odpovedí z celého sveta, ľudia mu posielajú rôzne obrázky bolonských omáčok, korenín či jedál.

Merola zhromažďuje všetky obrázky, aby ich vystavil na výstave v novom bolonskom FICO Eataly World, ktorý je najväčším potravinovým zábavným parkom na svete.

„Bolonské špagety v skutočnosti neexistujú, sú však známe po celom svete,“ uviedol Merola v talianskej televízii RAI.

Boli by sme radšej, keby sa svet dozvedel, že Bologna vynašla tagliatelle, tortellini a lasagne.

Skôr než „špagety bolognese“ nájdete v Taliansku Ragù alla Bolognese, čo je podobná omáčka na báze mäsa. So špagetami sa ale podáva len veľmi zriedka, Taliani majú pri nej tendenciu používať väčší typ cestovín, napríklad tagliatelle.

Tagliatelle al ragù Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Twitter