The Chapel Gate Irish Whiskey Company predstavila svoju vzácnu whiskey. Ide o najstaršiu single malt, ktorú pustili do predaja. A to nie je všetko. Ďalšiu vzácnosťou je aj karafa a drevený obal, v ktorých sa whiskey predáva. Fľaša je dizajnová a ručne brúsená.

Írska single malt whisky značky J.J. Corry bola pomenovaná The Chosen. V preklade by sme ju mohli označiť ako „Vyvolenú“. Ide o 27-ročnú single malt a single cask írsku whiskey. Single cask znamená, že bola do fliaš plnená len z jediného sudu.

Ako sme už spomínali, whiskey bola naplnená do individuálne a ručne brúsených krištáľových karáf, ktoré boli potom zase vložené do luxusných drevených, ručne vyrezávaných krabíc. Postarali sa o ne írske dizajnové domy J. Hill’s Standard a John Galvin Design. Na oboch obaloch sú umelecky zobrazené trsy trávy, ktoré rastú na dunách pláží v oblasti, kde sa táto whiskey vyrába a rovnako, kde aj dozrieva.

Zdroj: Chapel Gate Whiskey

​Samozrejme, obal je zaujímavý len pre oči. Skúsme teda zhasnúť a poďme si povedať niečo o vôni a chuti tejto delikátnej írskej whiskey. Čuchové bunky v nej môžu objaviť tóny karamelu, sušeného manga a gaštanov, chuťové receptory v nej zase môžu nájsť intenzívne ovocné tóny a krásnu olejovú štruktúru. Na záver je možné zacítiť dlhý, ale len jemný dymový povrch.

Whiskey bola do fliaš naplnená v sudovej sile, je v nej 52 percent alkoholu.

Louise McGuane, zakladateľka značky J.J. Corry hovorí, že írska whiskey doteraz nemala také zvučné meno v kategórii vzácnych a raritných whisky, ako jej konkurencia z iných krajín. Práve novinka The Chosen má toto zmeniť. „Írsko má zásoby veľmi kvalitnej whiskey, napriek tomu cítim, že na trhu zaostáva. Mojim zámerom je to napraviť,“ povedala L. McGuane.

Zdroj: Chapel Gate Whiskey

​Do predaja vyčlenila spoločnosť The Chapel Gate Irish Whiskey len sto fliaš. Aj preto ide o vzácne kúsky. Prirodzene, odráža sa to aj na cene za fľašu. Tá sa predáva približne za 7635 eur (6500 libier).

Exkluzívne ju predávajú len tieto spoločnosti: medzinárodne Bordeaux Index a Fine & Rare a v Írsku The Celtic Whisky Shop.