O tom, že investícia do whisky je jedna z najlepších možností ako zhodnotiť svoje peniaze, sme už písali. Teraz sa pozrieme na to, ktorá investícia by mohla byť tou najhodnotnejšou v tomto roku. Samozrejme, každý môže mať svoj vlastný názor. Môj je však ten, že medzi tie najlepšie bude určite patriť séria whisky venovaná Game of Thrones.

Nie, nejdem tu teraz riešiť investície v hodnote stoviek tisíc eur. Túto ligu nehrám. Idem sa pozrieť na bežnejšie whisky, ktoré si môžeme dovoliť kúpiť aj my, obyčajní smrteľníci. A práve medzi takéto whisky patria tie, ktoré vyšli v rámci série whisky, venovanej Hrám o tróny. Ak ich zozbierate a nevypijete, o pár rokov sa ich hodnota môže zniekoľkonásobiť. Ale, kto by zbieral a nepil?

Rozhodnutie spoločnosti Diageo považujem za marketingovo veľmi prezieravé, ak nechcem použiť slovo geniálne. Fanúšikov seriálu Hry o tróny je na svete veľmi veľa a to je potenciálne skvelý základ pre výhodný predaj a následné zisky.

Zdroj: Diageo

​Až osem značiek whisky, ktoré patria do portfólia skupiny Diageo, je určených fanúšikom Game of Thrones (GoT). A samozrejme nielen nim. Na etiketách týchto whisky sa objavujú názvy siedmych hradov jednotlivých rodov z tohto epického seriálu a tiež pevnosti Nočnej hliadky.

Všetko však odštartovala značka Johny Walker, ktoré predstavila svoju miešanú whisky White Walker. Potom pribudli:

  • House Baratheon – Royal Lochnagar 12 yo, 40 % ABV
  • House Greyjoy – Talisker Select Reserve, 45,8 % ABV
  • House Lannister – Lagavulin 9 yo, 46 % ABV
  • House Stark – Dalwhinnie Winter´s Frost, 43 % ABV
  • House Targaryen – Cardhu Gold Reserve, 40 % ABV
  • House Tully – The Singleton of Glundellan Select, 40 % ABV
  • House Tyrell – Clynelish Reserve, 51,2 % ABV
  • The Night´s Watch – Oban Bay Resrve, 43 % ABV

No a aby toho nebolo málo, nedávno vyšla ešte ďalšia whisky, ako prídavok. Hovorí sa, že už naozaj bude posledná. Ale kto vie?

Zdroj: Flickr

​Poslednou na trh uvedenou whisky, ktorú ešte pridali do série GoT, teda deviatou single malt v poradí, je Mortlach 15 Year Old “Game of Thrones Six Kingdoms”. Fľaša tejto 15-ročnej whisky, ktorá dozrievala v sudoch po oloroso sherry a po bourbone sa predáva za 135 eur. Za celý set všetkých whisky zo série by ste mali spolu zaplatiť okolo 620 eur.

Ak ich zoženiete všetky a vydržíte ich nevypiť, tak vám srdečne blahoželám. O pár rokov vám dokonca možno zatlieskam. Zberateľská hodnota môže (ale nemusí) časom dosiahnuť slušnú sumu.