„Z čoho je tá kupáž…?“ Tak toto je najčastejšia otázka, ktorú v Château Rúbaň dostávajú na degustáciách po celom Slovensku aj mimo neho. Ľuďom akoby ani nenapadlo, že názov Svoj sen môže niesť nejaká odroda, automaticky ho priraďujú zmesi viacerých vín. Vtedy neostáva nič iné, iba sa zhlboka nadýchnuť a začať rozprávať ten nádherný príbeh…

Predohra

Príbeh Svojho sna sa v Rúbani snažia vyrozprávať tak, aby si ho poslucháč zapamätal na prvýkrát. Aby všetky jeho dejstvá do seba zapadali ako ozubené kolieska. Oplatí sa to, lebo na jeho konci potom vidíme zadumané, fascinované tváre, prižmúrené zaujaté pohľady smerom k pohárom vína a jemné úsmevy, ktoré naznačujú, že poslucháči sú nadobro „zasvojsnení“. Takýto začiatok je vždy tá najlepšia „predohra“ k tomu, aby sme mohli naplno spoznávať odrodu a víno akým je Svoj sen.

Zdroj: TV JOJ

​S malou mierou recesie v Rúbani hovoria, že Svoj sen treba ochutnávať výlučne so zatvorenými očami. A či veríte, alebo nie, deväť z desiatich žien si v tom momente svoje oči zavrie!

Kde bolo tam bolo

No, ale poďme k veci. Príbeh tejto odrody začal veľmi dávno na Morave, keď si nestor československého šľachtenia a jeden z najuznávanejších odborníkov v oblasti vinohradníctva Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. zaumienil, že vyšľachtí novú odrodu, ktorá bude vhodná ako pre oblasť Moravy, Malých Karpát, tak aj pre južné Slovensko. Takú, ktorá bude v úrode stabilná, voči chorobám rezistentná, ktorá bude vedieť poskytnúť sviežu ovocnú aromatiku, bohaté kyseliny, v lepších ročníkoch vysoké cukornatosti, ba až botritýdu.

Len si to predstavte, koľko práce je za takým predsavzatím a cieľom! Priemerná doba, kým sa zámer šľachtiteľa pretaví do uznanej, registrovanej odrody je v priemere okolo 30 rokov – od opelenia súkvetia materskej odrody, cez vysadenie prvých semienok, ktoré vznikli v bobuliach nového strapca, cez vyrašenie a prvú úrodu rastlinky v treťom roku života, cez prvé mikrovzorky vína, cez rozšírenie, sledovanie, vyhodnocovanie, porovnávanie, až po samotný registračný proces pri ktorom už ide do tuhého a mladá, nádejná odroda musí splniť všetky požadované kritériá. Do úspešného konca to dotiahne teda len menej ako percento novošľachtencov.

​​Vráťme sa ale späť, k profesorovi Krausovi. Medzi mnohými ďalšími sa mu podarilo skrížiť tri, v tom čase veľmi obľúbené odrody: Rulandské šedé s Peseckou leánkou, ktorých „potomka“ ešte následne prekrížil s Rizlingom rýnskym. Z tohto kríženia sa do užšieho výberu dostali tri klony. Papierovo s rovnakými predispozíciami, avšak charakterovo predsa len trocha odlišné. Prečo odlišné? Poslucháčom to pochopí na príklade so šteniatkami. Tak ako je výzorom, charakterom a povahou rozdielne každé jedno zo šteniat z rovnakého vrhu, tak isto je rozdielny každý jeden klon, ktorý vznikne síce z rovnakého kríženia, ale každý z iného semiačka hrozna. Na konečný výsledok vznikajúcej odrody tak má práve v tejto fáze najväčší vplyv pozorovanie, vyhodnocovanie a selekcia najvhodnejšieho klonu. Nesie to so sebou veľmi veľa trpezlivosti a času. Pán profesor si to veľmi dobre uvedomoval, a preto sa na sklonku svojho života rozhodol, že tri najlepšie klony z tohto kríženia venuje Ing. Ondrejovi Korpásovi z Rúbane (na fotografii), ktorého považoval za svojho najlepšieho žiaka. Požiadal Ondreja, aby jeho prácu dokončil, vybral najlepší klon a pomenoval ho Svoj sen. Pred mladým šľachtiteľom tak stála neľahká úloha a zodpovednosť, ktorú z úcty voči svojmu profesorovi chcel s náležitou vážnosťou dotiahnuť do konca. Po niekoľkých rokoch starostlivého výberu sa nakoniec podarilo vybrať z troch klonov ten najlepší. Samotný názov mal vyjadrovať celoživotnú snahu profesora o dokonalú odrodu, ktorá v sebe skutočne ukrýva najlepšie vlastnosti svojich predkov: jemné, zamatové telo po rulandskom šedom, atraktívnu aromatiku po leánke a pôvabnú eleganciu po rizlingu rýnskom. Vo vábivej vôni sa každoročne skrývajú zrelé, šťavnaté marhule, letné hrušky, lúčne kvety, či šalvia. Chuť je hodvábne jemná s čistou mineralitou, odzrkadľujúcou svoje rodisko a s bohatými ovocnými kyselinkami, ktoré vytvárajú iskrivo-čistú dochuť.

​Ostatní z rodu

Za zmienku stojí aj to, že sa nezabudlo ani na „súrodencov“. Z kríženia Svoj sna vznikli teda napokon ešte dve odrody, ktoré dostali mená Ruler a Rulenka.

Lepšie raz ochutnať ako dvakrát čítať

Zdroj: TV JOJ

​​Zbiehajú sa vám pomaličky slinky? Radi by ste si zasnívali Svoj sen? Príďte do Château Rúbaň, kde nájdete Svoj sen  v jeho najkrajšej podobe. Víno vyzrieva niekoľko mesiacov na kvasničných kaloch a časť z neho aj v nových prémiových súdkoch, ktoré boli vytvorené práve pre tento účel z kombinácie najkvalitnejšieho francúzskeho dubu a maďarského agátu. Výsledok tohto spojenia je očarujúci už na prvé privoňanie. Koniec koncov, prvý titul šampióna z Nitry má už aj toto vínko za sebou, hneď z prvej súťaže, na ktorú sme ho prihlásili. Veríme, že ďalšie na seba nenechajú dlho čakať.