Book 1 alebo ak chcete Kniha 1. Takto nazvali v pálenici svetoznámej škótskej whisky Laphroaig svoju novinku. Dôvod? Skutočne ide o knihu, do ktorej je krásnym spôsobom vložená fľaša starej, 30-ročnej whisky. Úžasný nápad, úžasný darček pre všetkých zberateľov kvalitnej whisky.

Keďže je kniha označená číslom jeden, ide o prvú zo série zberateľských whisky, na ktoré, samozrejme, nedosiahne ktokoľvek. A ako je to u whisky zvykom, jej cena bude rokmi stúpať. Keď už hovoríme o cene, stála 629,52 eur. V minulom čase hovorím preto, lebo je už vypredaná. Kúpiť sa bude dať už len náhodne, v špecializovaných obchodoch s whisky, alebo ak ju niekto bude chcieť predať. Čo v najbližšom období nepredpokladám.

 

Zdroj: Laphroaig

​Táto Kniha 1 je venovaná špeciálne Ianovi Hunterovi. Ide o posledného člena rodiny Johnstonovcov, ktorý vlastnil a spravoval túto pálenicu v rokoch 1908 – 1944. Prvá kniha prináša akúsi prvú kapitolu venovanú jeho odkazu. Rovnako aj ďalšie knihy (každý rok vyjde jedna) budú venované tomuto človeku, budú pokračovať ďalšími kapitolami a obsahovať budú ďalšiu a ďalšiu starú a raritnú whisky z pálenice Laphroaig. Majú to vymyslené parádne. Je totiž predpoklad, že zberatelia budú chcieť vlastniť každú knihu z tejto série, takže o ne bude veľký záujem.

 

Zdroj: Laphroaig

​Nový 30-ročný Laphroaig je zosobnením všetkého, čo môžete od tejto značky čakať. Samozrejme, ide o rašelinovú whisky, keďže pochádza z ostrova Islay. Vekom sa však sila rašeliny a dymovosti vytrácala, takže vo výsledku je jemná a veľmi príjemná. Dozrievala v dubových sudoch po bourbone a je krásne zaoblená v kombinácii sladkých, ovocných a bylinkových tónov. Práve v tejto single malt whisky je rukopis Iana Huntera najzreteľnejší, nakoľko práve on rozhodol, že v pálenici začnú využívať sudy z bieleho amerického dubu. Whisky je nefiltrovaná, prevládajú v nej tóny vanilky, tropického ovocia a cítiť v nej jej vek. Do fliaš bola naplnená v sudovej sile, to znamená, že nebola riadená vodou na to, aby sa znížil obsah alkoholu. Ten je v tejto fľaši na úrovni 46,7 %.

 

Zdroj: Laphroaig

​Každému, kto sa k tejto whisky nejakým spôsobom dostane blahoželám. Bude jedným z mála na svete a časom bude mať jeho investícia niekoľkonásobnú hodnotu.