Drvivá väčšina mäsa, ktoré v súčasnosti konzumujeme, pochádza z rýb, kráv, kurčiat a ošípaných. Zdá sa však, že čo nevidieť si budeme môcť dopriať aj mäso z oveľa exotickejších zvierat, ako je žirafa či slon ... a možno dokonca aj dinosaurus.

Ochranári však nemusia biť na poplach – samozrejme, pôjde o mäso vypestované v laboratóriu z kmeňových buniek. Práve v tejto oblasti vedci v poslednej dobe dosiahli veľkých pokrokov, čo rôzni podnikavci plánujú patrične využiť.

Napríklad startup VOW Foods sa momentálne zameriava hlavne na pestovanie klokanieho mäsa. Z článku, ktorý nedávno publikoval Inverse, však vyplýva, že jeho ambície siahajú oveľa ďalej.

Moderná Noemova archa

VOW Foods totiž plánuje vytvoriť akúsi novodobú Noemovu archu - kolekciu buniek mnohých rôznych živočíchov, ktorú by následne využíval na uspokojenie aj tých najnáročnejších gurmánskych chúťok.

 "Príroda je neuveriteľne rozmanitá, takže tu existuje veľký potenciál pre vytvorenie nových kulinárskych zážitkov," uviedol spoluzakladateľ dotyčného startupu George Peppa. "Naša bunková knižnica bude objavovať a katalogizovať nové chuťové, textúrne a nutričné ​​profily, ktoré môžeme tiež kombinovať."

Podľa odborníka na zvieraciu etiku Jamesa Serpella by tento projekt mohol byť úspešný. "Paradoxne môže byť jednoduchšie prinútiť ľudí, aby jedli exotické mäso vypestované v laboratóriu, ako hovädzie mäso vypestované v laboratóriu. Hovädzie mäso vypestované v laboratóriu nemusí spĺňať realitu skutočného hovädzieho mäsa, ale ak od niečoho ľudia nič neočakávajú, môžu to jednoducho chcieť vyskúšať " vysvetlil Serpell.

Zdroj: CNC