Pred niekoľkými dňami padol svetový rekord v cene za jednu fľašu whisky. Šesťdesiatročný Macallan bol v aukcii predaný za 1,7 milióna eur.

To, že sa staré whisky predávajú za veľmi vysoké ceny už asi nikoho neprekvapí. Ale to, že sa jedna fľaša whisky predá až za takúto závratnú cenu je celkom iste šokujúce. A práve značka Macallan sa v posledných rokoch predáva za takéto extrémne vysoké sumy. V aukčnej sieni  Sotheby´s bola pred pár dňami predaná fľaša whisky tejto značky, Macallan Fine & Rare 1926, za spomínaných 1,7 milióna eur.

Predávajúcim v akcii bol nemenovaný americký zberateľ, kto je však novým vlastníkom staručkého Macallanu je zatiaľ tajomstvom. A možno to tak aj ostane, nakoľko takíto zberatelia ostávajú radi v anonymite.

Zdroj: Macallan

O akú whisky vlastne ide?

Macallan Fine & Rare 1926 je škótska single malt whisky, pochádzajúca zo suda číslo 263. Bola vydestilovaná v pálenici Macallan  v roku 1926 a do fľaše naplnená v roku 1986 na úrovni 42,6 % alkoholu.

Ide o jednu zo 40 ks fliaš, ktoré sa však od seba líšili rôznymi etiketami. Klasickú etiketu Fine & Rare dostalo iba 14 z týchto fliaš, pre ďalších 12 fliaš tejto whisky navrhol etiketu umelec Valerio Adami a pre ďalších 12 zase umelec Peter Blake. Zvyšné dve fľaše boli navrhnuté individuálne. Jedna z nich bola ručne maľovaná Michaelom Dillonom a bol na nej vyobrazený dom Easter Elchies, ktorý vlastní pálenica Macallan. Túto maľovanú fľašu vydražili podobne za horibilnú sumu – v dražobnej sieni Christie´s bola vydražená za takmer 1,4 milióna eur.

Dá sa očakávať, že sa sumy za predaj starých zberateľských whisky dostanú ešte na vyššie čísla? Ťažko povedať... Jediné, čo sa dnes dá povedať s istotou je fakt, že investície do whisky patria medzi najmenej rizikové a dá sa na nich veľmi dobre zarobiť. Kde je však strop sa dá odhadnúť len veľmi ťažko.

Zdroj: Whisky.com