Spoločnosť Irish Distillers predstavila svoju novinku. Je ňou miešaná whiskey Midleton Very Rare 2019. Na jej výrobu použili najstaršiu sadu sudov. Ide už o 36-tu edíciu série Very Rare od tejto značky.

Novinka z dielne tejto írskej spoločnosti je zložená zo single pot still a grain whiskey, čo znamená, že ide o kombináciu typickej írskej single malt whiskey destilovanej v špeciálnych destilačných kotloch a obilnej (teda nie výhradne jačmennej) whiskey. Zmiešané sú whiskey vo veku od 13 do 34 rokov, ktoré dozrievali v ľahko vypálených sudoch po bourbone.

 Master distiller spoločnosti Irish Distillers Brian Nation hovorí, že tak ako každý rok, aj teraz uvoľnili do obehu veľmi malé množstvo tej najlepšej single pot still a single grain whiskey, aby mohla tradícia edície nazvanej Midleton Very Rare, pokračovať. Mení sa teda len rok za názvom whiskey v tejto dlhoročnej sérii.

Aj napriek tomu, že ide o miešanú whiskey, ide o destilát výnimočnej kvality, ktorý presne pasuje do charakteru whiskey z tejto spoločnosti.

Midleton Very Rare 2019 bola do fliaš planená v sile alkoholu na úrovni 40 percent. Opisovaná je ako whiskey, v ktorej sa snúbi korenistá chuť pot still whiskey s kvetinovou vôňou obilnej whiskey s výraznejšími tónmi ovocia a sladkosti.

Zdroj: Pernod Ricard

​Túto írsku whiskey bude možné kúpiť na celom svete, s jej predajom sa začalo už tento mesiac. Cena za fľašu by sa mala pohybovať na úrovni od 180 eur.

Výrobca zároveň spustil aj novú webovú stránku, 1825 Room, ktorá je určená on-line členom a ponúka obsah a informácie o sérii Midleton Very Rare, ako aj exkluzívny obchod. V ňom si je možné kúpiť päť whiskey z edície „rare“, vrátane prvej whisky z roku 1984 za 50, 80 eur. Práve v tomto roku začali v spoločnosti Irish Distillers s výrobou série whiskey The Midleton Very Rare, ktorú viedol emeritný master distiller pálenice Barry Crockett, až do roku 2014, kedy odišiel do dôchodku. Po jeho odchode túto pozíciu prevzal už spomínaný Brian Nation. 

Degustačné poznámky výrobcu:

  •  Vôňa: Zrelé ovocné tóny sladkej hrušky a jabĺk, ktorá sa postupne mení na mangové pyré. Cítiť tam sladkosť škorice, vanilky, hnedého cukru a klinčeka.
  • Chuť: Sadové ovocie, kvetinová vôňa a drevité korenie.
  • Záver: Ovocie a jemné korenie pomaly miznú a ustupujú dubovému základu, ktorý zanecháva chuť jemnej praženej kávy a orechový charakter až do samého konca.