Keď sa spomenú čajové plantáže, pravdepodobne sa vám v mysli vynoria harmonické obrázky indickej, čínskej alebo japonskej krajiny, chladná Kanada asi nie. Pritom by mohla: Westholme Tea Company na tichomorskom pobreží v Britskej Kolumbii je skutočná čajová farma, v ktorej najsilnejším zvukom je spev vtákov.

Victor Vesely a jeho manželka Margit Nellemann vedú ekologickú farmu vo Westholme od roku 2008. Zo začiatku sa nazývala Art Farm a hostila rôzne umelecké a čajové podujatia. Podujatia sa konali v dvoch veľkých stanoch, kde sa podávalo jedlo, nápoje a čaje v keramických plechovkách a šálkach vlastnoručne vyrobených usilovnými rukami pani Margit, z rastlín pestovaných na farme.

Zdroj: Unsplash

​Približne v tom čase si Victor uvedomil, že špeciálna mikroklíma tejto oblasti môže byť vhodná na pestovanie čajovníkov.

V roku 2010 vysadili dvesto sadeníc, ktoré síce prežili drsnú kanadskú zimu, žiaľ neprežili útok miestnych jeleňov, ktorí si obľúbili čajové listy.

Dnes je tento problém vyriešený, takže od roku 2016 žijú z pestovania a spracovania čajových listov. Milovníkov čaju, núkajú stovkami čajových variácií, vrátane špeciálneho čokoládového zákusku zo zmesi Earl Gray. Farma je otvorená od stredy do nedele a okrem čajových špecialít si v nej môžete kúpiť aj pre remeselnícke výrobky pani Margit.

Zdroj: Vimeo