Ochutnali ste už novú superzeleninu čajot?
Čajot je rastlina z čeľade tekvicovitých. Pochádza zo Strednej Ameriky a je pestovaný ako kultúrna plodina v Ázii, Afrike, ale aj v subtropických oblastiach. Nezvyčajná tekvica nebola pre svoju neutrálnu chuť doteraz veľmi populárna, svet začala dobývať len nedávno, keď sa zistili jej pozitívne vlastnosti.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Množstvo zdravotných výhod
Šťavnatý čajot je bohatý na vitamíny, plný vláknin a minerálov s nízkym obsahom kalórií. Udržuje nízku hladinu cholesterolu, vysoký obsah B6 a kyseliny listovej zas podporuje zdravý vývoj ľudského plodu. Jeho konzumácia pomáha aj v boji proti anémii (obsahuje veľa železa a B2) a ideálny je tiež pri diétach.
Môžete ho upravovať rôznymi spôsobmi. Z rastlín sa konzumujú plody, hľuzy, listy a mladé výhonky. Konzumácia jeho listov môže pomôcť predchádzať vzniku obličkových kameňov a hypertenzii.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame