Čím viac spoznávame túto mexickú uhorku, tým viac sa dozvedáme o jej ďalších vynikajúcich vlastnostiach. Aj keď ich už má pomerne veľa.

Čajot je rastlina z čeľade tekvicovitých. Pochádza zo Strednej Ameriky a je pestovaný ako kultúrna plodina v Ázii, Afrike, ale aj v subtropických oblastiach. Nezvyčajná tekvica nebola pre svoju neutrálnu chuť doteraz veľmi populárna, svet začala dobývať len nedávno, keď sa zistili jej pozitívne vlastnosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @roscph,

Množstvo zdravotných výhod

Šťavnatý čajot je bohatý na vitamíny, plný vláknin a minerálov s nízkym obsahom kalórií. Udržuje nízku hladinu cholesterolu, vysoký obsah B6 a kyseliny listovej zas podporuje zdravý vývoj ľudského plodu. Jeho konzumácia pomáha aj v boji proti anémii (obsahuje veľa železa a B2) a ideálny je tiež pri diétach.

Môžete ho upravovať rôznymi spôsobmi. Z rastlín sa konzumujú plody, hľuzy, listy a mladé výhonky. Konzumácia jeho listov môže pomôcť predchádzať vzniku obličkových kameňov a hypertenzii.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa less.work.gardening (@less.work.gardening),

Zdroj: Dr. Farrah MD