Ľudstvo ich konzumuje také množstvo, že tieto potraviny môžu čoskoro vyhynúť.

Video SciShow obsahuje zoznam troch špeciálnych potravín, ktoré sa v súčasnosti stali veľmi vzácnymi, hlavne preto, že sa nemôžu pestovať v umelých podmienkach, ale sú tak populárne, že ich ľudstvo ničí v obrovskej miere.

Jedným z nich je severoamerická bobuľovina, anglicky nazývaná huckleberry, ktorá je príbuznou čučoriedok. Túto rastlinu je veľmi náročné ťažké pestovať, pretože od výsadby semien trvá 15 rokov, kým z nej môžete pozbierať úrodu a na druhej strane potrebuje na svoj rast veľmi špeciálne podmienky, najmä pH pôdy. Hlavným zdrojom dodávok je stále to, že ľudia chodia do hôr, kde ju zbierajú. Kvôli vysokému dopytu je jej ale stále menej. Riešením by mohlo byť, keby ju nejako skrížili s čučoriedkami, ale zatiaľ je táto metóda v nedohľadne.

Je čoraz menej týchto malých modrých bobúľ. Zdroj: Pixabay

​Ďalšou surovinou odsúdenou na vyhynutie je tuniak modroplutvý, ktorý je zdrojom luxusného sushi. Aj keď toto plemeno narastá do enormnej veľkosti, nedokáže množstvo ulovených zvierat uspokojiť potreby reštaurácií a jednotlivé kusy sa dražia za milióny dolárov. Tento tuniak sa vyvíja veľmi pomaly a trvá osem rokov, kým dosiahne sexuálnu zrelosť. Ďalšou luxusnou ingredienciou je jeseter, ktorý dodáva kaviár. Aj u neho sa musí čakať roky, kým sa mu v žalúdku vyvinú ikry. Na druhej strane, jeseterov je možné chovať umelo, ale tuniaky nie.

A keď už sme pri sushi, k zániku by bola odsúdená aj pôvodná japonská potočnica, ak by sme k maki a nigiri dostávali skutočné wasabi. Táto rastlina nebola k dispozícii v dostatočnom množstve, aby sa stala masovým výrobkom za lacné ceny, a dobrá je iba čerstvá, takže to, čo jeme, je jednoduchá horčica a chren s potravinárskym farbivom.

Hľuzovka je korenie, nepýtajte si ju vyprážanú! Zdroj: Pixabay

​Treťou ohrozenou surovinou je hľuzovka: labužnícke korenie, ktoré žije v pôde lesov v symbióze s koreňmi stromov a vďaka globálnemu otepľovaniu a odlesňovaniu je jej čoraz menej.

Zdroj: YouTube