Vinári, ktorí v severnom Taliansku vyrábajú tie najkvalitnejšie šumivé vína známe po celom svete pod názvom prosecco, sa pre masovú produkciu tohto populárneho alkoholického nápoja obávajú o svoju povesť. Zvažujú dokonca, že ich vína označenie prosecco už na etiketu vôbec nedajú. Kvôli konkurencii veľkovýrobcov majú vinári, ktorí sa zameriavajú na kvalitnejší šumivý mok, pocit, že im masová produkcia "kazí značku". Premenovaním by o ňu ale prišli úplne.

"Náš imidž a vnímanie značky poškodzuje produkcia pol miliardy fliaš prosecca, ktoré nemá žiadnu históriu alebo väzbu na konkrétne miesto," myslí si Loris Dall’Acqua, spoluzakladateľ vinárstva Col Vetoraz v blízkosti Benátok, ktoré už na etiketách meno prosecco neuvádza. Má totiž strach, že spotrebitelia si potom budú jeho vína spájať s tými nekvalitnými, ktoré nesú rovnaké označenie.

Sťažnosti ohľadne "kazenia značky" prichádzajú najmä od pestovateľov z regiónu Benátky, kde má processo svoje historické korene. Práve z oblasti okolo mesta Valdobbiadene a Conegliano pochádzajú tie najkvalitnejšie proseccá s apeláciou DOCG, teda s označením vín vyššej kvality s kontrolovaným pôvodom. Vyrába sa ich tam okolo 90 miliónov fliaš ročne.

V súvislosti s tým, ako dopyt po talianskych šumivých vínách v poslednom čase rástla, ale talianske úrady pred desiatimi rokmi dali nižšiu apeláciu DOC vinárom z deviatich provincií v menej kopcovitých oblastiach regióna Benátky a susedného regióna Furlansko. Títo producenti každoročne vyrobí 464 miliónov fliaš, čo je päťkrát viac než vinári "vyššej triedy".

Nad výrobcami s nižšou apeláciou DOC ohŕňajú exkluzívne vinárstva nos a svoj odstup často manifestujú tak, že svoje vína už ako prosecco vôbec neprezentujú. "Pestovatelia s apeláciou DOCG majú pocit, že ich vína sú lepšie vďaka kvalite pôdy, orientácií viníc či nadmorskej výške," tvrdí jeden z vinárov. Firma Col Vetoraz spomína aj historickú tradíciu, ktorá je stará až 800 rokov a ktorú noví producenti postrádajú. Ich vína vraj vznikajú priemyselne a kvôli nim názov prosecco znamená čím ďalej menej.

O tom, či môžu kvalitní vinári situáciu vyriešiť tým, že na názov prosecco rezignujú, ale majú pochybnosti aj mnohí z nich. "Je pravda, že ľudia v zámorí budú mať naozaj veľké problémy, pokiaľ budú musieť vyslovovať názov Valdobbiadene," tvrdí jedna vinárka. Pragmaticky sa k sporu stavia aj guvernér Benátska Luca Zaia - podľa neho producenti kvalitných apelácií premenovaním svojich vín len zmätú zákazníkov a spôsobia paradoxne to, že ľudia budú kupovať viac fliaš prosecca nižšej kvality, ktoré si svoje meno ponechá.

Zdroj: ČTK