Pálenica škótskej whisky Kilchoman predstavila deviate vydanie svojej whisky, ktorá je kompletne vyrábaná na ostrove Islay.

Deväťročná single malt je vyrábaná zo sladového jačmeňa, ktorý bol dopestovaný výlučne na tomto ostrove na poliach, ktoré susedia s pálenicou. Whisky ako taká potom dozrievala v sudových duboch po bourbone a do fliaš bola plnená v celkom slušnej sile, s 50-timi percentami alkoholu.

Zdroj: Kilchoman distillery

Pozastavím sa ešte nad podstatou výroby takejto edície, ktorá si hovorí - 100 percentne z ostrova Islay. Čo to vlastne znamená? Pálenica Kilchoman vyrába svoju whisky štandardne tak, že len 25 percent jačmeňa z nej pochádza z tohto malého ostrova. Zvyšok sa dováža. Na ostrove je dnes osem páleníc whisky a ďalšie pravdepodobne v najbližšom období pribudnú. Vyrobia sa v nich desiatky tisíc litrov whisky ročne a spotrebujú sa tony sladového jačmeňa. Na takto malo ostrove nie je možné dopestovať dostatok jačmeňa pre všetky pálenice, aj preto ho musia dovážať. Prečo je jačmeň z Islay iný? Je to určite klímou, podnebím, prímorskou polohou. To všetko sa do jačmeňa premietne a na konci dňa vplýva na výslednú chuť whisky.

Zdroj: Kilchoman distillery

Viaceré pálenice zase využívajú iné destilérky na to, aby tam zrealizovali niektoré z procesov výroby svojej whisky. V tomto prípade sa ale všetko realizovalo doma, na ostrove Islay.

Zdroj: Kilchoman distillery

Vráťme sa ale naspäť k novinke od Kilchomanu. Deviate vydanie, ktoré zároveň ponúka najstaršiu whisky z doterajších edícií je menej rašelinové než to, čo Kilchoman štandardne ponúka. Práve to podľa zakladateľa a master distillera pálenice Anthonyho Willsa umožňuje pocítiť prirodzenú kvetinovú sladkosť v tejto whisky. Jej vyšší vek zase zvýrazňuje vrstvu prezretého tropického ovocia a dusených sliviek. 

Do predaja púšťa Kilchoman celosvetovo len 12 tisíc fliaš. Cena za jednu „sedemdecku“ sa bude hýbať od 80 eur vyššie.

Degustačné poznámky k tejto whisky: 

  • Vôňa: citrusová sladkosť, marhule, borievky, divo rastúce byliny
  • Chuť: citrónový koláč, vanilka, slaná rašelina, tmavý javorový sirup
  • Finiš: dlhý, čistý, olejový a intenzívny, jednotlivé chute bojujú o nadvládu

Pálenica GlenAllachie pridala do svojho pevného portfólia pätnásťročnú whisky

Škótska whisky GlenAllachie predstavila svoju novinku. Je ňou 15-ročná single malt whisky, ktorá dozrievala v sudoch po sherry. Zaradili ju do svojho stáleho portfólia whisky. Podľa pálenice perfektne reprezentuje jej DNA.