Škótsky Edinburgh má novú turistickú atrakciu pre priaznivcov whisky. Pred niekoľkými dňami tam otvorili novú pálenicu whisky – Holyrood.

Zaujímavosťou je, že ide o prvú aktívnu pálenicu whisky v Edinburghu po takmer storočnej prestávke. Poslednou fungujúcou destilérkou v tejto metropole Škótska bola The Edinburgh distillery, ktorú zatvorili v roku 1925. Dlhé desiatky rokov toto mesto nemalo vlastnú whisky, dnes v ňom už stojí nová a jediná pálenica, ktorá sa stane magnetom pre milovníkov whisky.

Zdroj: Holyrood distillery

​Prvé informácie o plánovanej výstavbe Holyroodskej pálenice sa objavili pred štyrmi rokmi. Následne sa plány začali meniť na realitu a dnes už pálenica začala s výrobou a otvorila svoj vlastný obchod a návštevnícke centrum.

Zdroj: Holyrood distillery

​Nová edinburghská pálenica sa nachádza neďaleko centra mesta, na okraji parku Holyrood, po ktorom získala svoje meno. Sídli v prestavanej a zrekonštruktovanej budove bývalého železničného prekladiska z roku 1831.

Zdroj: Holyrood distillery
Zdroj: Holyrood distillery

​Jej zakladatelia Rob a Kelly Carpenterovci spolu s Davidom Robertsonom do nej investovali viac ako sedem miliónov eur, z toho viac ako šesť miliónov získali z cudzích zdrojov – od desiatok investorov, ale najmä od Škótskej investičnej banky. Všetci sa rozhodli vložiť svoju dôveru do rúk skúseného manažéra pálenice Jacka Maya.

Rob Carpenter a David Robertson Zdroj: Holyrood distillery

​Spoločnosť Holyrood distillery dnes zamestnáva okolo tridsať ľudí. Jej návštevnícke centrum je otvorené pre návštevníkov denne a ponúka rôzne zaujímavé prehliadky, aromatické testy a ochutnávky. Ako je zvykom, okrem whisky sa tu vyrába aj gin. Predsa len, ekonomika nepustí a na dozrievanie whisky sa musí čakať minimálne tri roky, takže zárobok zatiaľ plynie najmä z tohto obľúbeného alkoholického nápoja, ktorý pripomína našu borovičku.

Jack Mayo Zdroj: Holyrood distillery

​Najviac sa však čaká samozrejme na škótsku whisky. Podľa zverejnenej tlačovej správy pálenice sa budú sústrediť na štyri chuťové profily svojej whisky – dymovú, ovocnú (kvetinovú), sladkú a korenistú.

Zdroj: Holyrood distillery

​Ak sa v najbližšej dobe chystáte do škótskeho Edinburghu, naplánujte si aj návštevu tejto pálenice. Ja si asi počkám na moju prvú návštevu tohto krásneho škótskeho historického mesta ešte minimálne tri roky. Vtedy by už mala byť možnosť ochutnať aj ich prvú whisky.

Glasgow distillery zdvojnásobuje svoju produkciu

Jedna z najmladších páleníc v Škótsku, Glasgowská pálenica, zdvojnásobila svoju produkciu alkoholu. Dosiahla to inštaláciou dvoch nových destilačných kotlov. Tie dokonca dostali mená - Margaret a Frances. Informáciu priniesol whisky portál Scotchwhisky.com.