Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nachos vymysleli z núdze: Dnes patrí k top mexickým jedlám
Zdielať na
Life

Nachos vymysleli z núdze: Dnes patrí k top mexickým jedlám

Zdroj: Shutterstock

Z rodného Mexika sa cez Spojené štáty americké postupne rozšírili do celého sveta. Nachos, trojuholníky z kukuričnej tortilly, boli pôvodne pokryté rozpusteným syrom, ale dnes sa ponúkajú s neskutočným množstvom najrôznejších omáčok, sáls, dipov a ďalších doplnkov.

Nachos sa najčastejšie podávajú ako predjedlo alebo samostatná pochutina, objavujú sa ale napríklad aj v polievkach alebo ako rôzne prílohy.

Nachos prvýkrát v roku 1943 pripravil Ignacio Anaya García. Stalo sa tak v meste Piedras Negras na hranici USA. Príbeh hovorí, že do reštaurácie Club Victoria, v ktorej Ignacio "Nacho" Anaya pracoval, prišli tesne pred záverečnou manželky amerických vojakov, ktoré žili na neďalekej vojenskej základni Eagle Pass.

Kuchár bol preč, tak im Ignacio musel sám pripraviť niečo na jedenie. Narezal tortilly na trojuholníčky, nasypal na ne syr chedar a spolu s ním ich rýchlo zapiekol v rúre. Pridal už len papričky jalapeño nakrájané na kúsky a nové jedlo bolo na svete.

Nacho znamená placka, súčasne je ale Nacho domáci variant krstného mena Ignác. Pôvodne sa trojuholníčky volali Nacho´s, teda "od Ignáca", apostrof sa ale v nasledujúcich rokoch z názvu vytratil. Od roku 1990 sa 21. október oslavuje ako Medzinárodný deň nachos, pretože práve v tento deň pokrm v 40. rokoch minulého storočia vznikol.

Ignacio Anaya García sa narodil 12. augusta 1895 v mexickom meste Acuña. Po osemnástich rokoch sa presťahoval do Piedras Negras, ktoré leží v rovnakom štáte Coahuila. S Maríou Antonietou Salinas mal šesť detí. Keď videl, že jeho improvizovaný pokrm zožal úspech, založil v roku 1960 vlastnú reštauráciu El Nacho. Ignacio Anaya García zomrel v Piedras Negras v roku 1975.

Súvisiace články