Coloradský Denver sa v máji stal prvým americkým mestom, ktoré dekriminalizovalo psilocybín - teda látku, ktorá prepožičiava tzv. magickým hubám ich halucinogénne vlastnosti.

Netreba asi dodávať, že túto skutočnosť využili rôzni podnikavci. Medzi nich patrí aj startup Sträva Craft Coffee, ktorý chce pridávať malé dávky dotyčného psychoaktívneho alkaloidu do kávy a čaju.

Spomínaná spoločnosť, ktorá od roku 2017 predáva kávové zrná plnené kanabidiolom (CBD), oznámila, že chce rozšíriť svoj sortiment práve o výrobky s psilocybínom. Tie by zákazníkom rada ponúkla najneskôr v roku 2020 či 2021.

Čas psilocybínu prichádza

"Rovnako ako bolo celé desaťročia nepochopené aj kontroverzné konope, psilocybín z húb bol polarizovaný tiež tak," uviedol CEO dotyčného startupu Andrew Aamot. "Napriek tomu zástancovia oboch látok naznačujú, že každá z nich môže zmysluplne prispieť k ľudskej skúsenosti," dodal.

Výskumu psychedelík sa v poslednom čase venuje stále viac odborníkov. A údajné výhody konzumácie mikrodávok psilocybínu už objavili nielen mudrlanti zo Silicon Valley, ale napríklad aj britské matky.

Ak Sträva Craft Coffee uspeje, obyvatelia Denveru si svoje obľúbené ranné nápoje nebudú musieť o psilocybín obohacovať sami - proste si kúpia už hotový produkt.

Zdroj: CNC