Vedci vedení profesorom Jimom Smithom z University of Portsmouth predstavili vodku zvanú ATOMIC, ktorá obsahuje minerálnu vodu a obilniny pochádzajúce z Černobyľksje vylúčenej zóny. Zatiaľ bola vypálená len jedna fľaša, ale ďalšie by mali čoskoro nasledovať. Až 75 percent zisku z ich predaja dostanú miestni obyvatelia.

Vodka ATOMIC vraj nie je ani trochu rádioaktívna, takže ju bez obáv môžete piť. Ide o prvý produkt, ktorý vyšiel z tejto oblasti, a jeho tvorcovia dúfajú, že inšpiruje iné tímy na to, aby tu realizovali svoje vlastné projekty.

Gizmodo vysvetlil, že ešte pred destiláciou by nebolo možné obilniny bezpečne konzumovať. Počas výrobného procesu ale došlo k odstráneniu všetkých nežiaducich kontaminantov, takže ATOMIC nepredstavuje väčšiu jadrovú hrozbu než vodka akejkoľvek inej značky.

Ukrajinci sú nadšení

Oleg Nasvit, prvý zástupca šéfa State Agency of Ukraine for Exclusion Zone Management, uviedol, že víta všetky aktivity využívajúce opustenú zónu na pomoc lokálnym komunitám.

"Nazval by som to vysoko kvalitná domáca pálenka. Nie je to typická vysoko purifikovaná vodka, ale má chuť obilnín z našich pôvodných ukrajinských destilačných metód. Páči sa mi to," dodal.

Zdroj: Facebook

​Pripomeňme, že Černobyľská vylúčená zóna sa v súčasnosti rozkladá na území s rozlohou asi 2 600 kilometrov štvorcových a počet ľudí, ktorí v nej žijú, neustále narastá.

Zdroj: CNC