V Kolumbii počas víkendu predstavili novú kryptomenu, volať sa bude Coffee a jej cieľom je pomôcť pestovateľom kávy. Zatiaľ čo za šálku kávy platia v západných krajinách spotrebitelia stále viac, ceny kávových bôbov na svetovom trhu klesli tento rok v máji na najnižšiu úroveň za desať rokov.

"Vzhľadom na boom kryptomien a krízu v kávovom priemysle sme sa rozhodli spustiť prvú virtuálnu menu krytú produkciou našich kávových bôbov," povedal Johan Ramírez, ktorý má v Kolumbii na starosti propagáciu projektu. Zapojiť sa doň majú aj zväzy pestovateľov kávy z Bolívie, Brazílie, Kostariky, USA či Británie.

Cena kávových bôbov dlhodobo klesá. Preto ich vypestovať a so ziskom predať je pre pestovateľov čoraz zložitejšie. Od kryptomeny Coffee si autori projektu sľubujú, že pomôže pestovateľom kávy nakupovať stroje či hnojivá za lepšie ceny, rozšíri im distribučné kanály alebo zvýši predajné ceny.

"V sobotu sme otvorili virtuálne peňaženky a spustili sme aplikáciu prístupnú cez systémy Android a iOS," uviedol Ramírez.

Vyšplhá sa kurz až na sto dolárov?

Počiatočný kurz kryptomeny Coffee bol stanovený na jeden dolár, autori projektu ale očakávajú, že sa vyšplhá až na 110 dolárov. Súčasťou iniciatívy je aj sieť obchodov či kaviarní, kde by zákazníci platili za kávu práve touto digitálnou menou.

Kolumbia je tretím najväčším producentom kávových zŕn po svetovom lídrovi Brazílii a druhom Vietname. V prvej svetovej desiatke sú aj ďalšie latinskoamerické krajiny - Honduras, Mexiko a Guatemala.

Podľa niektorých názorov sa ale zavedením kávovej kryptomeny problém asymetrie v cenách v kávovom priemysle nevyrieši. Napríklad Fernando Morales z medzinárodnej iniciatívy Café for Change navrhuje, aby sa krajiny, v ktorých sa pestuje káva, združili do novej organizácie OCAFE, ktorá by hájila záujmy pestovateľov. Už viac ako polstoročie existuje Medzinárodná organizácia kávy (ICO), ktorá združuje sedem desiatok krajín vyvážajúcich i dovážajúcich kávu.

Kolumbijské združenie mladých pestovateľov kávy, ktoré sa na projekte kávovej kryptomeny podieľa, vidí budúcnosť novej meny optimisticky. Coffee nebude prvou kryptomenou spojenou s poľnohospodárskymi plodinami, existujú už napríklad aj kryptomeny založené na legendárnom konopnom priemysle, napríklad PotCoin, TOkes či CannabisCoin.

Zdroj: CNC