Skutočný tekutý chlieb: Pivo, ktoré šetrí životné prostredie
Skutočne nie je potrebné vidieť za celým príbehom obrovskú, nikdy nevídanú inováciu, len odvahu a kreativitu. Ak už sú v pivovaroch komponenty ako biela čokoláda alebo mangové pyré, prečo nepoužiť aj chlieb, ktorý bol už známy ako základ piva už v starovekej Mezopotámii.
Prvá značka, ktorá získala veľkú publicitu je Toast Ale anglického pivovaru Wold Top Brewery, ktorí sú tak dobrí, že sa podelia o svoje recepty s každým. To môže tiež povzbudiť ostatných, aby nezbierali suchý chlieb len na strúhanku, pretože z neho môže byť oveľa lepší úžitok: varenie piva a jeho spoločnú konzumáciu.
V Toast Ale varia pivo zo zvyškov neďalekej výrobne sendvičov.
Pripravujú APA, IPA, ležiak a Session IPA, nehovoriac o špeciálnych spoluprácach.
Ďalšia britská spoločnosť Crumbs Brewing, ktorá dostáva zostatky drobkov z remeselnej pekárne, využíva na varenie asi 150 kilogramov chleba. Nahrádzajú ním štvrtinu sladu. Z ražného chleba vyrábajú ražné pivo, kvasinkovú verziu z tradičných kvasiniek, ale môžu sa pochváliť aj pivom zo zvyškov kávy, ktorá je odpadom kávových zŕn v pekárni, ktoré sa pridávajú k jednému z koláčov. Z neho sa vyrába pivo porter.
„Reinkarnácia je skutočná a existuje,“
tvrdí tiež združenie Been a Slice z Toronta, ktoré vzniklo spojením reklamnej agentúry a najväčším kanadským "záchrancom potravín" Second harvest. V novembri 2018 uvarili limitované pivo zo zvyškových chlebov, aby ho predali reštauráciám a krčmám v Toronte, pričom zároveň podporili opätovné použitie a snažia sa obmedziť plytvanie. V skutočnosti nemusíme chodiť až do Kanady po podobné akcie aj rakúsky Gusswerk Brauhaus už spolupracuje so Sparom na výrobe pivného chleba.
Viete, koľko vody a energie stojí výroba jedného piva?
Premýšľali ste niekedy o tom, akú záťaž pre životné prostredie predstavuje obyčajné pivo? Zrejme nie, ak ste sa ho nepokúšali variť. Vtedy si uvedomíte neradostnú skutočnosť: premena jačmeňa na fermentované pivo za sebou zanecháva ekologickú stopu epických rozmerov.