Ak máte v najbližších dňoch cestu na dovolenku a čakáte na boarding na letisku, zastavte sa v duty free zóne a pozrite si ponuku whisky. Viaceré spoločnosti práve na letiskách ponúkajú whisky, ktoré inde nezoženiete. Označované sú ako „travel retail“, ide teda o alkohol predávaný špeciálne v cestovnom maloobchode. Jednou z noviniek, ktorú od júla môžete nájsť na letiskách je nový Jameson Triple Triple.

​Čím je nový Jameson zaujímavý? Známa značka írskej whiskey tentokrát ponúka produkt, ktorý je nielenže trikrát destilovaný, ale zároveň dozrieval v troch rôznych sudoch – po americkom bourbone a vínach sherry a malaga. Preto triple triple.

Nový Jameson bol klasicky do fliaš naplnený v sile 40 % alkoholu, čo je bežná úroveň pre blendované, čiže miešané whisky. Predáva sa však až v litrových fľašiach, čo poteší, keďže zákazníkom ponúka viac lahodného obsahu v jednom balení. Ľahká matematika... Cena za fľašu by sa mala hýbať na úrovni 32 eur.

Zdroj: Jameson

​​Poďme ale k chuti novej whiskey. Okrem toho, že je ako vždy veľmi jemná a jemne sladkastá, obsahuje tóny citrusov, ovocia z ovocných sadov (sladké hrušky, slivky) a trošku korenia.

Jameson pri výrobe svojej whiskey kombinuje single pot still a single grain. Čo tieto pojmy znamenajú?

Single pot still whiskey je najčastejšie írska whiskey, ktorá je vyrábaná v jednej pálenici zo sladového i nesladového jačmeňa a destiluje sa v medených, tzv. pot still destilačných kotloch. Single grain whiskey je whiskey, ktorá sa vyrába rovnako v jednej pálenici, ale okrem typického sladového jačmeňa sa na jej výrobu používajú aj iné obilniny, najčastejšie pšenica. Kým sladový jačmeň dodáva whisky výraznejšiu chuť a plnšie telo, iné obilniny sú vo whisky menej výrazné a sladšie.

Zdroj: Jameson

​​Jameson Triple Triple nie je jediná miešaná whiskey, ktorá kombinuje destilát, dozrievajúci v troch rôznych sudoch. Pred rokom ponúkla niečo podobné značka Johnnie Walker, rovnako pre travel retail.

Jameson má novinku: 18-ročnú whiskey v plnej sudovej sile

Jameson Bow Street 18 je prvou whiskey z dielne tejto značky, ktorá je plnená do fliaš v sudovej sile a v takejto forme bude zároveň umiestnená na globálny trh.