Bourbon, ktorý počas požiaru skladu pálenice Jim Beam v americkom štáte Kentucky unikol do rieky, usmrtil tisíce rýb. Oheň zničil deväť miliónov litrov americkej whisky, väčšina síce zhorela, časť sa dostala do rieky Kentucky.

​Predstavitelia ochrany prírody v Kentucky napísali na Twitter, že stále objavujú mŕtve a hynúce ryby, ktoré sú po celom toku od miesta požiaru. Koľko rýb uhynulo, bude jasné až o niekoľko dní.

"Baktérie idú po zdroji výživy, čo je cukor v alkohole, pričom spotrebovávajú kyslík," uviedol Robert Francis z krízovej správy s tým, že ryby následne pre nedostatok kyslíka hynú. Ochrancovia prírody sa medzitým snažia rieku prekysličovať.

Alkohol sa rozptýli až v rieke Ohio

Bourbon rieku kontaminoval v takom rozsahu, že sa voda v toku sfarbila, všadeprítomný bol aj pach alkoholu. Alkoholová škvrna sa roztiahla na dĺžku až 30 kilometrov a po rieke sa presúvala rýchlosťou zhruba jedného kilometra za hodinu. Bourbon sa podľa odborníkov úplne rozptýli až v rieke Ohio, do ktorej sa Kentucky vlieva.

Plamene, ktoré vyvolal zrejme úder blesku, zachvátili skladisko v meste Versailles. V skladisku bolo 45 000 sudov, z ktorých každý obsahoval 200 litrov bourbonu. Živel tak zničil až deväť miliónov litrov tejto populárnej liehoviny. Pálenica uviedla, že zásobovanie trhu ohrozené nie je, pretože v Kentucky má 126 skladov, kde bourbon zreje v 3,3 miliónoch sudov.

Zdroj: CNC