Pálenica škótskej whisky Glenmorangie doteraz špecialitky takéhoto druhu veľmi nevydávala. Teraz sa však rozhodla pre tento krok, možno aj preto, že konkurenčný boj je veľmi silný. V každom prípade, výsledkom je prvá whisky z pripravovanej exkluzívnej rady, Glenmorangie Cask 1784.

​Nie, číslo 1784 neudáva rok destilácie tejto whisky. To by bola extrémne stará a taká whisky dnes ani neexistuje. Nejde ani o rok založenia pálenice, tá vznikla "až" v roku 1843. O čom teda číslo v názve whisky v tomto prípade vypovedá? Ide o číslo suda, z ktorého bola táto limitovaná edícia whisky naplnená. Všetky fľaše, ktorých bolo dokopy naplnených len 636 pochádzajú z jedného jediného suda, presne zo suda číslo 1784.

Zdroj: Glenmorangie

​Glenmorangie Cask 1784 pritom nie je vôbec až taká stará whisky. Táto single malt má šestnásť rokov, čo je pomerne bežný vek pre štandardnú ročníkovú whisky. Výnimočná je ale práve tým, že je to whisky z jedného sudu. A je jej teda len limitované množstvo. Keď sa minie, takáto whisky už viac nebude. Z každého ďalšieho sudu je totiž whisky vždy iná. Preto je taká vzácna, čo sa premietlo aj do ceny za fľašu. Tá bude stáť v prepočte okolo 727 eur, čo je pre bežného človeka dosť. Ale, Navyše, tieto fľaše sa v bežných obchodoch, ani vo whisky e-shopoch predávať nebudú. Zohnať ich bude možné výhradne v pálenici Glenmorangie. Takže, každý záujemca o túto fľašu bude musieť osobne navštíviť pálenicu, ak chce fľašu získať.

 Šéf destilácie a tvorby whisky v tejto pálenici Bill Lumsden hovorí, že ich značka vydáva takéto edície len veľmi ojedinele. Aj preto verí, že Cask 1784 pritiahne do liehovaru ešte viac záujemcov. A čo hovorí o samotnej whisky? Tvrdí, že je intenzívne sladká a prekvapujúco bohatá, plná. Vo vôni je vraj plná kávy a koláča z vlašských orechov, v chuti sa zase miešajú známky fondánu a karamelu a zaváraného sladkého ovocia.

Zdroj: Glenmorangie

​​Single malt Glenmorangie Cask 1784 bola do fliaš naplnená v sile alkoholu na úrovni 55 %, čo je celkom slušná dávka.

 Cask 1784 je jednou z kvarteta exkluzívneho limitovaného vydania Glenmorangie, ďalšie tri prídu na rad v blízkej budúcnosti.

Glenmorangie zvýšila vek svojej osvedčenej whisky Quinta Ruban

Známa škótska whisky zo škótskej Vysočiny, Glenmorangie, prednedávnom uviedla na trh ďalšiu novinku. Je ňou v podstate „upgradnutá" 12-ročná Glenmorangie The Quinta Ruban, ktorú nechali dozrievať ešte dlhšie. Výsledkom je jej 14-ročná sestra s ešte výraznejšou chuťou.