Vývoj ide dopredu a na meniaci sa trh whisky reagujú jej výrobcovia rôzne. Niektorí pripravujú zaujímavé limitované edície whisky, iní sa spoľahnú na nový dizajn obalu, ktorý tiež predáva. Ísť týmto smerom sa naposledy rozhodol aj jeden z najväčších producentov škótskej, značka Glenfiddich. A mesiac predtým aj The Glenlivet.

Majiteľ najpredávanejšej a najoceňovanejšej škótskej single malt whisky Glenfiddich, spoločnosť William Grant & Sons chce týmto počinom osloviť nových zákazníkov, najmä mladšie generácie. Informáciu priniesol portál Scotchwhisky.com. Redizajn fliaš je svieži a zaujímavý, moderný.

Zdroj: Glenfiddich

​Čo je však dôležité, fľaše si zachovali svoje typické tri hrany, čím sú v podstate Glenfiddich, ale napríklad aj whisky Grant´s, rovnako z portfólia William Grant & Sons, jedinečné a známe po celom svete.

Aktuálne zmeny redizajnu sa nateraz dotkli 12- a 15-ročných single malts. Typicky zelený 12-ročný Glenfiddich má po novom na etikete označenie „Our Original Twelve“, teda Naša originálna dvanástka a 15-ročný Glenfiddich je zase označovaný ako „Our Solera Fifteen“, teda Naša solera pätnástka. Solera je pritom špeciálny inovatívny spôsob akým sa táto 15-ročná whisky mieša predtým, ako ju naplnia do fliaš.

Globálna riaditeľka pre značku Glenfiddich Claudia Falcone hovorí, že chcú touto zmenou zdôrazniť jej osobitné postavenie a jedinečné dedičstvo.

Nové fľaše sa začali predávať tento mesiac vo Veľkej Británii a v USA, nový dizajn 18-ročného Glenfiddichu s označením Small Batch (malý sud), je plánovaný na rok 2020. 

S podobným zámerom, teda oslovením nových generácií zákazníkov prišla minulý mesiac aj ďalšia známa značka škótskej whisky The Glenlivet. Každá whisky z ich základného portfólia dostala svoju vlastnú, dobre rozpoznateľnú farbu na etikete, aby ich zákazníci mohli lepšie identifikovať. Navyše, ich 18-ročná single malt má v novej dizajnovej verzii názov značky a vek vytlačený priamo na fľaši, nie na etikete, ako tomu bolo v predošlej verzii.

Zdroj: The Glenlivet

​Čo je pre milovníkov whisky snáď to najpodstatnejšie, je bezpochyby obsah fliaš. Ten sa po redizajne, samozrejme, nemení, whisky je rovnako kvalitná ako predtým.

Práve Glenfiddich a The Glenlivet sú najpredávanejšími škótskymi single malt whisky na svete.

Whisky vo veku starej mamy: Raritka od Macallanu je fenomén

Je len veľmi výnimočné, ak výrobcovia dajú do predaja tak starú whisky, ako to urobil škótsky Macallan. A keď už, tak tomu zodpovedá všetko navôkol - luxusný drevený obal, dizajnový dekantér a zaujímavý príbeh.