Švédsky štátny monopol na predaj alkoholu začne od júla ponúkať doručenie objednávok domov. S rozšírením služby súhlasila aj tamojšia vláda.

Ministerka zdravotníctva a sociálnych vecí Lena Hallengre novinku štátneho reťazca Systembolaget, ktorého obchody ako jediné v krajine môžu predávať nápoje s viac než 3,5 percentami alkoholu, zdôvodnila tým, že je potrebné držať krok s modernou dobou.

Štátny alkoholový monopol

Podľa ministerky Švédi štátom riadený prístup k alkoholu podporujú a so službami Systembolagetu sú spokojní, napriek tomu je ale prístup k zákazníkom nutné rozvíjať. "Zaistíme tak, že alkoholový monopol bude fungovať rovnako dobre ako dnes," vysvetlila.

K zasielaniu alkoholu domov sa švédska vláda odhodlala po skutočne dlhom skúšobnom období, kedy službu v niekoľko málo častiach krajiny testovala. Súhlas k obmedzenému pilotnému režimu vláda udelila už v roku 2012.

Viac ako 20 rokov

Doručovanie alkoholu sa bude riadiť rovnakými pravidlami, ktoré platia aj pri priamom predaji v kamennej predajni Systembolagetu, čo znamená, že záujemcovia o novú službu musia mať viac ako 20 rokov. Doručenie obchod sľubuje v rozmedzí štyroch až šiestich dní.

Švédsko sa podobne ako iné severské štáty vydalo cestou obmedzeného prístupu k alkoholu a jeho vysokého zdanenia. Obchody ho nesmú s výnimkou nízkoalkoholických nápojov predávať, toto privilégium náleží výhradne štátnemu reťazcu.

V nedeľu je zatvorené

Jeho otváracia doba je obmedzená a napríklad v nedeľu neotvára vôbec. Systembolaget zároveň okrem iného nesmie jednotlivé alkoholické nápoje uprednostňovať na úkor iných, zakázané sú aj zvýhodnené ceny za väčší odber.

Zdroj: ČTK