Z vedeckých poznatkov vyplýva, že ten zaručene najlepší čaj si pripravíte v mikrovlnke. Tá totiž z lístkov "vytiahne" asi 80 percent katechínov a 92 percent kofeínu - čo je oveľa viac, než keby ste použili nejaký tradičnejší spôsob.

Postup je úplne jednoduchý. Vezmite vrecúško s čajom, vložte ho do šálky a zalejte horúcou vodou. Ohrievajte v mikrovlnke 60 sekúnd pri polovičnom výkone. Chvíľu počkajte a asi 10-krát povytiahnite hore a potom zase spustite dole (ak chcete, aby mal čaj naozaj silnú chuť, pritlačte ho párkrát lyžičkou ku dnu). Následne ho vyhoďte do odpadkového koša... a môžete piť.

Táto metóda - ktorá nepochybne značne vyvedie z miery všetkých Britov - vychádza z výskumu Quana Vuonga z University of Newcastle. Quan v roku 2012 pripravil v mikrovlnke zelený čaj a následne zisťoval, čo to urobilo s blahodárnymi látkami obsiahnutými v lístkoch. Výsledky starostlivo urobených chemických analýz ukázali, že práve touto cestou sa dá extrahovať jednoznačne najviac.

Pre úplnosť dodajme, že vyššie spomínané katechíny podľa niektorých názorov majú veľmi pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém. Zatiaľ to ale nebolo vedecky potvrdené.

Zdroj: CNC