Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Káva a srdce: Žiadne obavy, hovorí táto štúdia
Zdielať na
Life

Káva a srdce: Žiadne obavy, hovorí táto štúdia

Zdroj: Shutterstock

Podľa štúdie Queen Mary University sa nemusíme obávať o svoje srdce, čo sa týka pitia kávy. Tvrdí, že vyvracia všetky doterajšie štúdie tvrdiace opak.

Káva je vo svete veľmi populárna a niektoré výskumy bránia ľuďom tešiť sa z nej. Aj keď v tomto výskume nemôžeme preukázať všeobecnú súvislosť, zdá sa, že káva nepoškodzuje tepny, ako sa to uvádzalo v predchádzajúcich výskumoch,“

- uviedol Dr. Kenneth Fung, vedúci dátový analytik.

Viac ako 8-tisíc ľudí vo Veľkej Británii bolo testovaných a rozdelených do troch skupín podľa ich pitných návykov. Niektorí vypili 25 šálok denne, ale priemerná konzumácia kávy bola okolo päť šálok. Títo ľudia sa museli podrobiť ďalším vyšetreniam, aby sa mohol určiť presný limit.

Výskum presne neuvádza, o aký druh kávy sa jednalo, predpokladáme, že nešlo o dvadsaťpäť šálok pressa. 

Na rozdiel od tejto, ďalšia nedávna štúdia ukazuje, že riziko srdcovocievnych ochorení sa zvýši v prípade konzumácie šiestich káv denne až o 22 percent. Štúdiu testovali na vzorke 350-tisíc ľudí, z ktorých približne 9-tisíc bojovalo so srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Zistilo sa, že veľkí kávičkári sú náchylnejší k týmto druhom ochorení. Dôvodom je vysoká hladina kofeínu, ktorý zvyšuje krvný tlak, čím sa zvyšuje šanca srdcových porúch. Záleží na množstve kofeínu, ktorý káva obsahuje. Priemerná šálka obsahuje približne 95 miligramov kofeínu a príznaky predávkovania sa môžu vyskytnúť od 600 miligramov. Podľa výskumu nie je potrebné piť také množstvo kávy, aby bola zdraviu škodlivá.

Súvisiace články