Smrtiace cereálie a zmrzlina: Priemyselne spracované jedlá skracujú život, tvrdia vedci

Dve veľké štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia veľké množstvo priemyselne spracovaných potravín, ako sú napríklad cereálie alebo zmrzlina, sú viac ohrození infarktom a mŕtvicou.

K tomuto záveru došli dva na sebe nezávislé výskumné tímy, jeden z Francúzska a druhý zo Španielska. Prispeli tak k rastúcemu podozreniu, že jedla vyrábané v továrňach za použitia umelých ingrediencií významne prispievajú k závažným zdravotným problémom, ako je rakovina, zvýšený krvný tlak alebo obezita.

Vedci z parížskej univerzity skúmali stravovacie návyky a zdravie na viac než 105 tisíc ľuďoch. Zistili, že tí, ktorí jedli najviac priemyselne spracovaných potravín, boli v piatich rokoch vo väčšom nebezpečenstve mŕtvice, infarktu a ďalších kardiovaskulárnych problémov. Keď ich konzumácia "umelých" jedál stúpla o 10 percent, riziko kardiovaskulárnych ochorení vzrástlo o 12 percent.

Štúdia zverejnená v časopise Britih Medical Journal ale napriek tomu nepreukazuje, že priemyselne spracované jedlá tieto choroby priamo spôsobujú. Vedkyňa z francúzskeho výskumného tímu Mathilde Touvier ale tvrdí, že výsledky štúdie by mali stačiť na to, aby zdravotnícke autority ľuďom odporúčali konzumáciu týchto jedál obmedziť.

"Ľudia by sa týmto potravinám mali vyhýbať, ako sa len dá," povedala.

Druhú štúdiu urobil vedecký tím z Univerzity Navarra v španielskej Pamplone. Výskumníci monitorovali stravovanie a zdravie takmer dvadsiatich tisíc španielskych absolventov z roku 1999. Výskum trval až do roku 2014. Okrem ďalších faktorov sa do ich úmrtnosti premietla aj konzumácia priemyselne spracovaných potravín.

Tí, ktorí takéto potraviny jedli viac než štyrikrát denne, mali o 62 percent vyššiu šancu, že predčasne zomrú, než ostatní.

Z čoho sú priemyselne spracované potraviny?

Tieto jedlá sa vyrábajú z prísad, ako sú škroby, rafinovaný cukor, saturované tuky a z rôznych aditív. Tie zahŕňajú napríklad konzervanty, farbivá, spojivá, texturanty a umelé sladidlá.

Priemyselne spracované potraviny bývajú kaloricky bohaté, obsahujú ale minimum dôležitých živín, ako sú napríklad vitamíny, minerály alebo vláknina.

Zdroj: CNC