Severná Kórea začala vyrábať svoju prvú whisky: Má vraj blahodárne účinky na zdravie

KĽDR má svoju prvú značku whisky, alkoholický nápoj chce spoločnosť Samilpo na trh uviesť ešte tento rok. Destilát sa bude predávať v hranatých fľašiach podobných škótskej whisky Johnnie Walker, ktorá je podľa čínskej cestovnej agentúry Mladý pionier v Severnej Kórei známa.

Samilpo chce predávať tri rôzne typy whisky, pri označení fliaš sa tiež inšpiruje u škótskeho výrobcu. Budúcich zákazníkov čaká štyridsaťpercentná, štyridsaťdvapercentná a štyridsaťpäťpercentná verzia, posledná je ale ešte v prípravnej fáze.

Whisky Samilpo sa podľa čínskej cestovnej agentúry Mladý pionier tento rok objaví v regáloch obchodného domu Kwangbok, ktorý predáva domáca aj zahraničné výrobky severokórejskej elite.

Členovia agentúry, ktorá organizuje zájazdy do Severnej Kórei, mali možnosť dve vzorky nového destilátu ochutnať. Podľa výrobcu má severokórejská whisky blahodárne účinky na zdravie, vďaka jedinečným aminokyselinám má znižovať negatívny dopad alkoholu na organizmus a pomáhať pečeni.

Zdroj: Twitter

​​Whisky od Samilpo nie je podľa BBC jediným alkoholickým nápojom v Severnej Kórei, ktorý má podľa výrobcov zdraviu prospešné látky. V roku 2016 Severná Kórea údajne vynašla likér, ktorý nespôsobuje opicu. Najpredávanejšie miestne pivo zase vraj zaručuje dlhovekosť.

Na Kórejskom polostrove je najobľúbenejším pitím sodžu, čo je bezfarebný alkoholický nápoj vyrábaný z ryže alebo jačmeňa.

Podľa agentúry Mladý pionier má Samilpo, pomenovanej podľa rovnomenného jazera na juhovýchode krajiny, v úmysle prvú whisky predávať aj v zahraničí, čo zatiaľ znemožňuje politická situácia. Na KĽDR je uvalených viacero medzinárodných sankcií, ktoré sa v posledných rokoch pre raketové testy ešte sprísnili.

Zdroj: ČTK