Nie je žiadnym tajomstvom, že za veľmi staré, kvalitné whisky môžete zaplatiť veľmi vysokú sumu. Ak je na takejto whisky ešte niečo špeciálne, jej cena sa samozrejme navýši. Podobný príbeh charakterizuje aj 49-ročnú Dalmore single malt whisky.

Táto jedinečná škótska dostala meno L´Anima, čo v talianskom jazyku znamená „duša“. Čo má ale škótska whisky spoločné s taliančinou? Táto exkluzívna whisky bola vytvorená master distillerom pálenice Dalmore Richardom Patersonom v spolupráci s hviezdnym michelinským šéfkuchárom Massimom Botturom. Ten vlastní jednu z najlepších reštaurácií na svete - Osteria Francescana v talianskej Modene, ohodnotenú tromi michelinskými hviezdami.

Zdroj: Dalmore Distillery

​Títo dvaja páni sa teda dali dokopy a spoločne vytvorili tento skvost, využijúc svoje bohaté skúsenosti, tvorivosť a detailné porozumenie rôznym chutiam a arómam.

Zdroj: Dalmore Distillery

Bohužiaľ, výsledok ich spolupráce nebudeme môcť ochutnať, lebo táto fľaša stojí neskutočné peniaze. Nedávno sa jeden kus dražil v Sotheby. Očakávalo sa, že jej hodnota prekročí sumu 80-tisíc dolárov. Prekročila. Vydražila sa za 137 700 amerických dolárov (123 620 eur). Výnos z dražby bude použitý pre neziskovú organizáciu Bottura, Food for Soul (jedlo pre dušu). Táto neziskovka sa zameriava na premenu nespotrebovaných potravín na chutné jedlo pre chudobných. Projekt dnes funguje nielen v talianskych mestách Modena, Bologna či Neapol, ale aj v Rio de Janeiru, Londýne i Paríži.

Zdroj: Dalmore Distillery

​Poďme ale naspäť k podstate, teda k škótskej. Okrem superkvalitnej whisky zaujme aj fľaša, obal. Kryštálový dekantér sa nachádza v elegantnej v drevenej krabici, ktorá je ručne vyrobená z talianskeho olivového dreva, amerického čierneho orecha a pevného ebenu. Jej autorom je škótsky remeselník, nábytkár John Galvin.

Pre whisky fajnšmekrov ja však najdôležitejší obsah. Whisky L´Anima dozrievala v malých dubových sudoch po bourbone a tiež v sudoch po sherry Gonzales Byass, v ktorých ešte predtým skladovali 40-ročnú sherry Pedro Ximenez. Výsledkom je chuť čerstvo uvarenej jávskej kávy, cukru z trstiny Demerara, koláča z pekanových orechov a creme brulée. A vôňa? Tú opisujú ako krásne dozreté hrozienka s horkou čokoládou a starou anglickou marmeládou.

Whisky bola do fľaše naplnená v sile alkoholu 41,5 percent.

Dvojité zlato pre novinku zo škótskej pálenice Glengoyne

Pálenica Glengoyne má dôvod na oslavu. Jej nová single malt whisky získala na tohtoročnej súťaži World Spirits v San Franciscu najvyššie ocenenie.