Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tajomstvo odhalené: Pre TOTO žijú Škandinávci dlhšie
Zdielať na

Tajomstvo odhalené: Pre TOTO žijú Škandinávci dlhšie

Zdroj: Shutterstock

Stravujte sa škandinávsky!

Stredomorská strava je už roky veľkým hitom, ktorý je založený na skutočnosti, že ľudia v stredomorských krajinách žijú dlhý a zdravý život. V poslednej dobe sa však stále viac stávajú populárne stravovacie návyky z iného európskeho regiónu. V Dánsku, na Islande, v Nórsku, vo Švédsku a Fínsku je podiel obéznych ľudí veľmi nízky, čo si všimli aj obezitou trpiaci Američania, ktorí sú pobláznení diétami.

Shutterstock

​Preto sa "nové škandinávske jedlá" postupne objavujú v menu renomovaných reštaurácií. Tieto potraviny obsahujú prevažne miestnu pestovanú zeleninu, celozrnnú múku, ryby so zdravými tukmi, bobuľové ovocie a strukoviny. Dôraz sa pritom kladie hlavne na zdravé tuky, ostatné zložky sú len doplnkom.

  • Jedzte často: Ovocie, bobuľoviny, zeleninu, strukoviny, zemiaky, celozrnné produkty, semená, ražný chlieb, ryby, morské plody, nízkotučné mliečne výrobky, byliny, koreniny a repkový olej
  • Jedzte s mierou: divinu, vajcia, syry a jogurt
  • Jedzte zriedka: červené mäso a živočíšne tuky
  • Nejedzte: nápoje sladené cukrom, pridané cukry, spracované mäso a fast food

Severská diéta nie je len rovnako zdravá ako stredomorská strava, ale je oveľa šetrnejšia k životnému prostrediu. Dôvodom sú sezónne jedlá. Ak totiž prepadnete trendu stredomorskej stravy a budete chcieť uprostred zimy konzumovať letné suroviny ako paradajky a uhorky, škodíte tak nielen svojmu zdraviu, ale aj životnému prostrediu. Metóda severskej stravy nevyžaduje konzumáciu sezónnych surovín. Ak sa na pultoch objaví kapusta, brokolica alebo reďkovky, môžete sa pre ne smelo rozhodnúť, dôležité je, aby na vašom tanieri tvorili väčšinu. Tým zároveň ušetríte.

Ďalším dôležitým rozdielom medzi stredomorskou a škandinávskou stravou je, že tá prvá používa veľa olivového oleja, kým v druhom prípade je hlavným rastlinným tukom repkový olej. Hoci sú obe bohaté na omega-3 mastné kyseliny, v repkovom oleji je menej nasýtených tukov.

Súvisiace články