Známa japonská značka Suntory uviedla na trh svoju novú whisky, ktorá je zmiešaná z rôznych whisky z piatich krajín.

​V apríli ju uviedli na trh v Japonsku pod názvom Ao, a keďže ide o whisky, ktorá pozostáva z piatich rôznych whisky, z piatich rôznych krajín, je jasné, že ide o miešanú, čiže blended whisky. V novej Ao sa snúbia whisky zo Škótska, Írska, Ameriky, Kanady a z Japonska. Vybral a zmiešal ich master blender spoločnosti Suntory Shinji Fukuyo. O pôvode jednotlivých whisky nie sú známe žiadne podrobné detaily.

Zdroj: SuntoryY

​​Názov "Ao" znamená v japončine modrú a v podstate predstavuje farbu morí spájajúcich všetky krajiny pôvodu whisky, z ktorých bola vytvorená táto japonská novinka.

Pre Japoncov je symbolika veľmi dôležitá, takže aj fľaša tejto whisky je navrhnutá v päťuholníkovom tvare, pričom každá hrana reprezentuje jednu z piatich krajín. Zaujímavým prvkom na fľaši je aj samotná etiketa. Má odrážať spojenie svetových whisky a japonského poctivého remesla a aj preto bol návrh písma Ao na etikete zverený do rúk japonskému kaligrafovi.

Zdroj: SuntoryY

​Suntory World Whisky Ao, čo je jej oficiálny názov, bola do fliaš naplnená v sile alkoholu 43 % a jej cena by sa mala pohybovať okolo 40 eur.

Ak vás zaujíma ako táto whisky chutí, Suntory to uvádza takto:

"Ao ponúka nádhernú sladkú arómu a vyzretú plnú chuť s mierne dymovým záverom."

 Myšlienka miešania whisky z rôznych krajín nie je úplne nová. Spoločnosť Diageo už niečo takéto vyrobila v roku 2016, keď na výrobu svojej whisky Huxley použila whisky zo Škótska, Kanady a USA.

Japonské pálenice sa chystajú na olympiádu: Ktoré whisky by ste mali poznať?

Tí, ktorí pijú whisky už nejaký ten čas, nebudú prekvapení z rastúcej popularity japonskej whisky po celom svete. Známe japonské značky ako napríklad Nikka, Yamazaki alebo Suntory sú dobre známe nielen medzi barmanmi, ale aj medzi bežnými spotrebiteľmi. Ako vlastne vznikol fenomén japonskej whisky?

Zdroj: Suntory