Známa škótska whisky zo škótskej Vysočiny, Glenmorangie, prednedávnom uviedla na trh ďalšiu novinku. Je ňou v podstate „upgradnutá“ 12-ročná Glenmorangie The Quinta Ruban, ktorú nechali dozrievať ešte dlhšie. Výsledkom je jej 14-ročná sestra s ešte výraznejšou chuťou.

​Nová single malt whisky 14-ročná Quinta Ruban  finišovala, rovnako ako jej mladšia verzia, v sudoch po portskom víne, čo pomohlo ešte viac zvýrazniť a obohatiť jej chuť. Po desiatich rokoch dozrievania v sudoch z amerického bieleho dubu sa whisky preliala do sudov po portskom víne z portugalského regiónu Quintas. V nich whisky finišuje ešte ďalšie roky. V tomto prípade štyri.

Zdroj: Glenmorangie

​Čo je výsledkom dlhšieho dozrievania Glenmorangie v sudoch po portskom víne? Najtmavšia a chuťovo najintenzívnejšia whisky zo základnej rady tejto značky.

Podľa šéfa zásob pálenice Glenmorangie Brendana McCarrona bolo rozhodnutie vyrobiť takúto whisky odrazom toho, že sa snažia počúvať želania svojich zákazníkov. A práve tí túžili ochutnať chuťovo ešte bohatšiu whisky. Podarilo sa. Portské víno z Quintasu dodalo tejto whisky príchuť tmavej čokolády a vypáleného sevillského pomaranča. A dlhší čas dozrievania whisky to všetko ešte viac podčiarkol.

Zdroj: Glenmorangie

​Len pre zaujímavosť – aj 12-ročná Glenmorangie The Quinta Ruban obsahuje časť 14-ročnej whisky. Vek na fľaši však musí uvádzať najmladšiu súčasť whisky, a tá bola v tom prípade 12-ročná. V 14-ročnej Quinte Ruban nič mladšie ako štrnásťročnú whisky neucítite. Naopak, obsahovať môže ešte staršie whisky.

Nová Glenmorangie The Quinta Ruban 14-ročná bude plnená rovnako, ako jej mladšia verzia do fliaš so silou alkoholu na úrovni 46 % a predávať by sa mala za viac ako 50 eur za fľašu. Už dnes by sa mala postupne objavovať na svetových trhoch, kde nahradí svoju 12-ročnú predchodkyňu.

Zdroj: Glenmorangie

​Spoločnosť Glenmorangie predstavila svoju whisky Quinta Ruban po prvýkrát v roku 2007, v roku 2010 sa na trhu objavila 12-ročná single malt z tejto rady. No a dnes už môžeme ochutnávať 14-ročnú single malt s dedičstvom kvalitného portského vínka.

Viete, kde končí drevo zo sudov z whisky?

Aj sudy, v ktorých dozrieva skvelá whisky, majú svoju životnosť. Nie je možné ich napĺňať donekonečna. Whisky ponúknu všetko, čo môžu a potom ich cesta vedie ďalej. Kam? O to sa zaujíma nejeden priaznivec whisky.