Vegánska reštaurácia vlastnená lesbičkami, ktorá účtovala mužským zákazníkom špeciálne vysokú daň, končí

Reštaurácie Handsome Her v austrálskom Melbourne po dvoch rokoch fungovania končí. Jej majiteľky sa sťažujú, že sa podnik stal boxovacím vrecom internetu. Ženám ponúkali prednostné miesta, mužom účtovali 18 percent z ceny navyše, aby "dorovnali rozdiely v platoch". Kvôli tomuto "reverznému sexizmu" sa stali terčom verbálnych útokov, predovšetkým z mužských klávesníc.

"Nikdy sme sa v duchu sociálnej spravodlivosti nevyhýbali kontroverziám a odchádzame v rovnakom štýle, v ktorom sme prišli: vo smršti smiešnych a naštvaných mužských sĺz. Ubezpečujeme vás však, že nie sme zatvorené kvôli oným mužským slzám alebo mizogínnym jedovatým poznámkam od aktivistov za práva mužov. Sme lesbičky, ktoré sú svedkyne krehkosti mužského ega. Tieto urážlivé komentáre boli väčšinou zábavné a len posilnili naše názory na to, ako toxický sexizmus je, a boli pre nás veľkou motiváciou," píšu prevádzkovateľky reštaurácie.

A uisťujú, že nekončia ani pre nedostatok financií. "Ak ste u nás boli, viete, že fungujeme v pohode. Väčšina našich mužských zákazníkov zaplatila nad rámec voliteľného príplatku, ktorý venujeme charite. Reštaurácia pre nás bola čímsi ako sociálnym experimentom a došli sme k záveru, že stojí za to poukazovať na svoje politické názory ako v živote, tak v biznise. Hoci by tomu niektorí ľudia radi verili, mužská daň nás nepriviedla k bankrotu, jednoducho už nechceme vlastniť kaviareň. Podnik sme predali, pretože sme mladé, vzdelané a chceme zažiť ďalšie dobrodružstvo!"

napísali majiteľky reštaurácie na facebookovú stránku podniku. Posledný deň pred zatvorením ponúkali jedlo za cenu, ktorú si určili sami zákazníci. Výťažok bude následne venovaný neziskovej organizácii Maite Nepál, ktorá chráni nepálske dievčatá pred zneužívaním, vykorisťovaním a mučením.

Boxovacím vrecom celého internetu

Majiteľky reštaurácie chceli v roku 2017, keď Handsome Her otvorili, podnietiť verejnú diskusiu o sociálnej nerovnosti medzi mužmi a ženami. Radikálne reakcie ich prekvapili a podľa ich slov utvrdili v nutnosti konfrontovať a demontovať patriarchát.

"Zrazu sme sa stali boxovacom vrecom nielen Melbourne, ale aj celého internetu. Boli sme zlé, diskriminujúce ženy, ktoré nenávidia mužov," spomínajú. "Pokiaľ ale ľudia daň zaplatiť odmietli, nevykopli sme ich z dverí. Bola to len dobrá príležitosť urobiť niečo dobré," podotýka Alexandra O'Brien, spolumajiteľka Handsome Her.

"Povzbudzovali sme množstvo rôznych názorov zo všetkých priesečníkov spoločnosti a trvali na tom, že ľudia kritizujú skôr kvôli svojmu vnútornému strachu z konfliktu so zvedavosťou a otvorenosťou ako z nepriateľstva. Neveríme v starú prax umlčania žien ako spôsobu dusivej debaty a vyhýbaniu sa konfliktom. Myslíme si, že svet by bol lepším miestom, keby ľudia prestali dávať vinu iným a prevzali zodpovednosť za svoje vlastné príspevky," dodávajú dnes už bývalé majiteľky reštaurácie.

Zdroj: CNC