Obľúbená pochúťka znižuje tlak, ukázala štúdia
Prínosná podľa štúdie môže byť aj mliečna čokoláda, čím je ale obsah kakaa vyšší, tým je dopad na zníženie tlaku podľa štúdie znateľnejší. To si vedci z polytechnického inštitútu vysvetľujú predovšetkým tým, že horká čokoláda obsahuje viac silného antioxidantu flavanolu.
Blahodárne účinky čokolády sú predmetom vedeckých štúdií už dlho. Flavanol je spájaný s mnohými zdravotnými prínosmi od redukcie hmotnosti, cez urýchlenie hojenia, po zníženie inzulínovej rezistencie. V uplynulých rokoch preto tiež vzrástol záujem o potraviny, ktoré sú na flavanol bohaté.
Vedci pri experimente podávali 30 zdravým dospelým vo veku od 18 do 27 rokov 20 gramov čokolády denne. Polovica z nich konzumovala čokoládu s 55 percentami kakaa, zatiaľ čo ostatní dostali čokoládu s 90-percentným obsahom kakaa. Tridsať dní pred začatím experimentu bol uchádzačom zmeraný tlak, arteriálna tuhosť a tep. Rovnaké indikátory vedci skúmali aj dva dni po ukončení experimentu. Účastníci zároveň dostali pokyn, aby v čase experimentu nekonzumovali iné potraviny bohaté na flavanol, teda napríklad bobuľoviny, čaj či víno.
Závery štúdie boli publikované vo vedeckom časopise Nutrition.
Podľa nich sa u všetkých účastníkov znížil krvný tlak, najmarkantnejší rozdiel bol ale zaznamenaný u konzumentov horkej čokolády.
Vedci tiež uviedli, že prínosom štúdie bolo, že skúmala dopad konzumácie čokolády na zdravých mladých jedincov, zatiaľ čo predošlé experimenty tohto typu sa sústredili skôr na ľudí v strednom veku so zdravotnými problémami. Výsledky štúdie aj preto podľa vedcov môžu podporiť tvrdenie, že čokoláda je účinná pri prevencii, pokiaľ ide o zdravie srdca. V ďalšej štúdii sa experti chcú zamerať na upresnenie optimálnej konzumácie kakaa.