Milovníci čokolády majú ďalší dôvod na oslavu. Podľa štúdie vedcov z portugalskej vysokej školy polytechnickej v Coimbre totiž konzumácia len niekoľkých štvorčekov čokolády s 90-percentným podielom kakaa denne môže už za jeden mesiac prispieť k zníženiu krvného tlaku.

Prínosná podľa štúdie môže byť aj mliečna čokoláda, čím je ale obsah kakaa vyšší, tým je dopad na zníženie tlaku podľa štúdie znateľnejší. To si vedci z polytechnického inštitútu vysvetľujú predovšetkým tým, že horká čokoláda obsahuje viac silného antioxidantu flavanolu.

Blahodárne účinky čokolády sú predmetom vedeckých štúdií už dlho. Flavanol je spájaný s mnohými zdravotnými prínosmi od redukcie hmotnosti, cez urýchlenie hojenia, po zníženie inzulínovej rezistencie. V uplynulých rokoch preto tiež vzrástol záujem o potraviny, ktoré sú na flavanol bohaté.

Vedci pri experimente podávali 30 zdravým dospelým vo veku od 18 do 27 rokov 20 gramov čokolády denne. Polovica z nich konzumovala čokoládu s 55 percentami kakaa, zatiaľ čo ostatní dostali čokoládu s 90-percentným obsahom kakaa. Tridsať dní pred začatím experimentu bol uchádzačom zmeraný tlak, arteriálna tuhosť a tep. Rovnaké indikátory vedci skúmali aj dva dni po ukončení experimentu. Účastníci zároveň dostali pokyn, aby v čase experimentu nekonzumovali iné potraviny bohaté na flavanol, teda napríklad bobuľoviny, čaj či víno.

Závery štúdie boli publikované vo vedeckom časopise Nutrition.

Podľa nich sa u všetkých účastníkov znížil krvný tlak, najmarkantnejší rozdiel bol ale zaznamenaný u konzumentov horkej čokolády.

Vedci tiež uviedli, že prínosom štúdie bolo, že skúmala dopad konzumácie čokolády na zdravých mladých jedincov, zatiaľ čo predošlé experimenty tohto typu sa sústredili skôr na ľudí v strednom veku so zdravotnými problémami. Výsledky štúdie aj preto podľa vedcov môžu podporiť tvrdenie, že čokoláda je účinná pri prevencii, pokiaľ ide o zdravie srdca. V ďalšej štúdii sa experti chcú zamerať na upresnenie optimálnej konzumácie kakaa.

Zdroj: CNC