Globálne otepľovanie a dlhotrvajúce suchá udreli na jedno z najcitlivejších miest Slovákov - na pivo! Nie je totiž jačmeň a jeho cena letí raketovo hore. Dokonca natoľko, že môže tekuté zlato stáť až dvojnásobok! Navyše ho vraj bude málo...

Na situáciu s trstinou upozornila medzinárodná štúdia klimatológov z USA, Číny, Mexika a Veľkej Británie zverejnená v uznávanom odbornom časopise Nature Plants. Mapuje dopad extrémneho počasia na úrodu jačmeňa v nasledujúcich 80 rokoch.

Nebude čo piť...

Okrem iného sa v nej uvádza, že sa na mizernom zbere úrody podpisujú najmä enormné suchá, ktoré vysušujú pôdu, a jačmeň potrebný na výrobu sladu potom zle zakoreňuje. Ide totiž o jednu z najzraniteľnejších plodín.

Súčasný stav je vraj natoľko vážny, že by sa nedostatok obilniny mohol podľa expertov premietnuť aj na dramatickom znížení konzumácie piva po celom svete - globálne by išlo o 16-percentný pokles!

Pivečko za 10 libier?

Dopad poklesu produkcie jačmeňa na ponuku, cenu a spotrebu piva monitorovali vedci celkovo v 34 krajinách. Rečou čísel by to konkrétne v Británii znamenalo, že oproti priemernej ročnej spotrebe by mohlo chýbať 370 až 1330 miliónov litrov piva! Cena za polliter by navyše bola dvojnásobná! najhorší scenár dokonca hovorí o cene 7,25 libry za pintu (=0,57 l) piva, v Londýne až o 10 librách!

V ďalších krajinách je ale situácia ešte vážnejšia. Napríklad v Argentíne by mohlo sucho a teplo viesť k poklesu produkcie piva až o 35 percent. Jeden z najhorších stavov vraj bude panovať v európskych krajinách ako Belgicko, Slovensko a Nemecko, kde by sa pokles produkcie piva mohol pohybovať od 27 až po 38 percent! Cena za polliter by tak bola dvojnásobná a u našich susedov Poliakov dokonca päťnásobná!

Podľa vedcov je to dané tým, že tieto krajiny patria jednak medzi najväčších konzumentov a výrobcov piva, zároveň by doplatili na to, že väčšinu sladovnického jačmeňa dovážajú.

Zdroj: CNC