Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
5 najlepších európskych reštaurácií: Ich panorámy vám vyrazia dych
Zdielať na
Life

5 najlepších európskych reštaurácií: Ich panorámy vám vyrazia dych

Zdroj: Shutterstock

S meniacou sa energiou v uliciach našich miest, sa meníme aj my: ak cestujeme, nesadáme si do áut a lietadiel len preto, aby sme videli vzácne pamiatky, legendárne stavby, kostoly a nádherné turistické atrakcie. Novým turistickým lákadlom je aj gastronómia, ktorá nás často dokáže dostať až do nebies. V našom výbere doslovne. Pozbierali sme pre vás päť európskych reštaurácií, ktoré poskytujú nezabudnuteľný výhľad.

Torre d’Alta Mar | Barcelona z oblakov

Pulzujúce katalánske hlavné mesto na pobreží Stredozemného mora vám na prvý pohľad pripomenie Gaudího, piesočnú pláž, slávnu Crema catalanu a FC Barcelonu. Ak chcete vidieť mesto z trochu iného uhla, Torre d'Alta Mar je ideálnou voľbou, najmä pre tých, ktorí milujú gastronómiu a preskúmali všetky úzke uličky a tajné zákutia trhu La Boqueria.

Shutterstock

Reštauráciu, ktorá sa nachádza aj v Michelinovskom rebríčku, nájdete na streche 75-metrov vysokej supermodernej budovy s obrovskými sklenenými oknami v blízkosti pláže, s krásnym výhľadom na more, prístav a mesto. Z jedálneho lístka si môžete vyberať z klasickej katalánskej kuchyne okorenenej nádherným výhľadom.  Okrem tradičnej španielskej mandľovo-cesnakovej polievky môžete ochutnať sleďový kaviár, krevety s ryžou a ako dezert toasty torrijas s kačacou pečeňou.

​Le Jules Verne | Michelinská hviezda v Eiffelovke

Paríž bez Eiffelovej veže je ako krásny most bez rieky, alebo oheň bez tepla. Ak ste už vyliezli na majstrovské dielo Gustava Eiffela, oplatí sa v ňom stráviť trochu viac času. Reštaurácia Le Jules Verne, ktorá sa nachádza na druhom poschodí veže, je skvelou voľbou a okrem nádhernej panorámy sa môže tiež pochváliť vychýrenou kuchyňou. Klasické jedlá na jedálnom lístku sprevádzajú vynikajúce francúzske vína a krásny výhľad na hlavné mesto je len čerešničkou na torte.

Shutterstock

​O úspech Le Jules Verne, sa okrem výhľadu postaral svetoznámy francúzsky michelinský šéfkuchár Alain Ducasse, ktorý prevádzkuje viaceré reštaurácie s ocenením Michelin: určite odporúčame jeho foie gras so žltým melónom s čiernym korením, pečenú perličku s broskyňou a ako dezert sorbet z mirabeliek a mandľového mlieka či famózny čokoládový dezert.

Piz Gloria | Bondovský zážitok na najvyššom vrchu Švajčiarska

Reštauráciu Piz Gloria nachádzajúcu sa v pohorí Schilthorn vo výške 2971 metrov, nepreslávila skvelá kuchyňa a fascinujúci výhľad na najvyšší vrch Mont Blanc s Čiernym lesom, ale hlavne film o agentovi 007 z roku 1969, ktorého scény sa tu nakrúcali.

Shutterstock

​Nečudo, že na vás po vstupe do reštaurácie, ktorá je prístupná len pomocou lanovky z horského sedla Jungfraujoch, dýchne atmosféra filmu. V rotujúcej reštaurácii so solárnym pohonom nemusíte očakávať veľké kulinárske zážitky, ale hamburger 007 alebo grilovaná klobása, sa do tohto príbehu skvelo hodia.

La Sponda | Talianska romantika na pobreží Amalfi

Pokiaľ ide o gastronómiu, bolo by ťažké nespomenúť Talianov. A aj keď za zmienku stojí nespočetné množstvo prevádzok, reštauráciu La Sponda, nachádzajúcu sa v hoteli Le Sirenuse na pobreží Amalfi, nesmieme vynechať. Nielenže hovoríme o podniku s Michelinskou hviezdou, jeho ďalším plusom je nádherný výhľad z terasy, z ktorej sa môžete kochať okolitým morom a farebnými domami mesta.

Shutterstock

​Reštauráciu prevádzkuje od roku 1951 rodina Sersaleovcov, ktorá ponúka tradičnú stredomorskú kuchyňu, miestne suroviny a asi štyri stovky sviečok, ktoré vo večerných hodinách vykúzlia magickú atmosféru. Reštaurácia je k dispozícii len na večeru a je dobré si stôl objednať vopred.

Hutong | Orientálna atmosféra s výhľadom na Londýn

Budovu The Shard, ktorú navrhol Renzo Piano, pravdepodobne netreba nikomu predstavovať - či už ste boli v Londýne, alebo nie, sklenená črepina na úpätí London Bridge je ikonickou stavbou modernej obchodnej štvrti mesta. Málokto ale vie, že budova na tridsiatom poschodí ukrýva neštandardnú čínsku reštauráciu: Hutong do Londýna prináša nefalšovanú chuť ázijskej kuchyne svojej sesterskej prevádzky v Hongkongu.

Shutterstock

​Kráľom jedálneho lístka je homár pripravený v sečuánskom štýle, ale ochutnať sa oplatí aj z bohatého sortimentu rezancov a špeciálneho výberu knedlíkov dim sum. Sečuánsky vývar s duseným halibutom, ryžovými rezancami a gong zeleninou vás určite tiež nesklame. Z ázijsky ladeného interiéru si môžete vychutnať neuveriteľný výhľad na Londýn pri brehu rieky Temža.

Súvisiace články