V dnešnom článku sa pozrieme do Spojených štátov. Poteší teda najmä tých, ktorí majú v obľube americké whiskey a bourbony. Priznám sa bez mučenia, že ja osobne uprednostňujem skôr klasickú škótsku alebo írsku whisky. Zároveň dodávam staré známe – proti gustu žiaden dišputát.

V americkom meste Louisville otvorili nedávno novú pálenicu americkej whiskey Michter´s. Po slávnostnom prestrihnutí pásky prišiel aj ďalší logický krok – otvorenie návštevníckeho centra. Všetci výrobcovia whisky po celom svete totiž veľmi dobre vedia, že whisky turizmus zažíva veľký vzostup a do páleníc ročne smerujú milióny turistov. A to, samozrejme, znamená pre producentov whisky milióny eur či dolárov.

Novootvorená Fort Nelson Distillery, ktorú vlastní spoločnosť Chatham Imports, sídli v krásnej, dnes už zrekonštruovanej historickej budove v americkom Louisville. Keď ju v roku 2012 kúpili, bola vo veľmi zlom stave. Schodiská boli zrútené, chýbali podlahy a množstvo ďalších potrebných vecí, ktoré sa museli dať do poriadku. Výsledok ale stojí za to a budova z roku 1890 je dnes už funkčným a reprezentatívnym domovom novej pálenice. Tehly, liatina a najmä výrazná vežička dodávajú novému sídlu svojský a výrazný charakter.

Michter´s Zdroj: Michter´s

​Produkcia americkej whiskey značky Michter´s je aj v novej Fort Nelson Distillery založená na klasickom systéme pot still, ktorý je typický pre výrobu írskej whiskey. Znamená to, že whiskey sa vyrába zo sladového i nesladového jačmeňa a destiluje sa formou kotlíkovej metódy. Americká whiskey je známa tým, že sa pri jej výrobe používa okrem sladového jačmeňa aj kukurica, prípadne iné obilie. Ak teda v USA vyrábajú sladovú whiskey, 51 percent surovín musí tvoriť sladový jačmeň. Ak vyrábajú ražnú whiskey, 51 percent surovín musí tvoriť raž. A ak vyrábajú bourbon, 51 percent surovín musí tvoriť kukurica. Whiskey, vyrábaná v štáte Tennessee má ešte jednu zvláštnosť. Od bourbonu sa líši záverečnou výrobnou fázou:

pred plnením do sudov sa filtruje cez trojmetrovú vrstvu dreveného uhlia z dreva cukrového javora.

Táto metóda filtrácie sa nazýva Lincoln County Process. Dosť bolo vysvetľovania rozdielov a nových pojmov. Poďme späť k novej pálenici.

Jej priestory sú skutočne reprezentatívne. Toto Američania jednoducho vedia. Fort Nelson Distillery disponuje výrobnou časťou, návštevníckym centrom s obchodom a na druhom poschodí ešte aj štýlovým barom.

Michter´s Zdroj: Michter´s

​Návštevníci vstupujú do budovy pálenice cez darčekový obchodík, v ktorom si môžu kúpiť suveníry, ako aj prémiové whiskey značky Michter´s, ktoré boli doteraz vyrábané v iných páleniciach, patriacich spoločnosti Chatham Imports. Exkurzia po pálenici trvá približne hodinu a stojí 20 dolárov. Zahŕňa prehliadku videa o histórii značky Michter´s a jej obnove. Potom prehliadka pokračuje predstavením všetkých krokov výroby tejto whiskey od úplného začiatku, až po jej dozrievanie v sudoch. A treba povedať, že viaceré procesy sú pre túto značku výnimočné a iné, než u iných.

Michter´s Zdroj: Michter´s

​​Práve rye whiskey, teda ražná whiskey Michter´s je v USA veľmi známa a oceňovaná. Nová pálenica Fort Nelson sa ihneď po otvorení stala súčasťou obľúbeného turistického projektu - Bourbon Trail. Ide o trasu, na ktorej môžete navštíviť vybrané pálenice a zaujímavé miesta spojené s whiskey.

Michter´s Zdroj: Michter´s

​Do projektu sa v priebehu rokov zapojili prakticky všetky veľké pálenice a atrakcie súvisiace s whiskey. Aktuálne sú jeho súčasťou Heaven´s Hill Visitor Centre v Bardstowne, Evan Williams Bourbon Experience v Louisville, Jim Beam v Clemonte, Four Roses a Wild Turkey v Lawrenceburgu, Maker´s Mark v Lorette, Town Branch (Alltech´s Lexington Brewing and Distilling Company) v Lexingtone, Woodford Reserve neďaleko Versailles a Bulleit Frontier Whisky Experience v areáli zrušenej pálenice Stitzel-Weller v Louisville.

Ide o pálenice a iné turistické atrakcie, ktoré stoja za návštevu, pretože sú neskutočne dobre spracované. A práve mesto Louisville sa odporúča navštíviť hneď na úvod putovania po americkom vidieku.