Značka Benromach predstavila svoju prvú rašelinovú whisky, ktorá dozrievala v sudoch po sherry. Reaguje tak na rastúci záujem o dymové whisky. Pálenica Benromach sa nachádza v regióne Speyside, ktorý nie je charakteristický výrobou dymovej whisky.

Nový Benromach patrí do limitovanej edície whisky z tejto pálenice, ktorá je označovaná ako „Peat Smoke Series“. V tomto konkrétnom prípade ide o osemročnú single malt whisky, ktorá bola do fliaš naplnená v sudovej sile 59,9 % alkoholu. Na jej výrobu bol použitý silno nadymený sladový jačmeň, destilát potom dozrieval v dubových sudoch po sherry, čo znamená, že whisky je sladkastá a má ovocný charakter, ktorý je zahalený rašelinovým dymom.

​Samotná destilérka túto whisky charakterizuje ako

„medom konzervované (údené) mäso s pomarančovou marmeládou“.

To slovo „údené“ som tam dopísal zámerne, nakoľko presne tak vonia silno nadymený jačmeň, z ktorého sa neskôr rašelinová (peated) whisky vyrába.

Zdroj: Benromach distillery

​Manažér pálenice Benromach Keith Cruickshank o novej whisky hovorí: „Dymovosť je v skvelej rovnováhe so sladkými tónmi po sherry, čo tejto whisky dodáva neskutočnú intenzitu a bohatú chuť.“

Pálenica očakáva, že táto whisky zožne veľký úspech. Naplnených bolo len 6 500 fliaš a ich cena sa pohybuje na úrovni 80 eur a viac.

Benromach už v nedávnej minulosti (r. 2017) vyrobila špeciálne vydanie whisky, a to pri príležitosti 20. výročia znovuotvorenia pálenice. Išlo o 19-ročnú single malt, trikrát destilovanú, čo je typické skôr pre írsku ako škótsku whisky.

Zdroj: Benromach distilery

​V závere sa ešte vrátim k jednej vete, ktorú som napísal v úvodnom perexe, a to, že región Speyside nie je charakteristický výrobou dymových whisky. Vyrábajú sa tam totiž najmä ľahké ovocné whisky, ktoré sú veľmi jemné. Na stránke Benromach som sa ale dočítal, že kedysi sa v tomto regióne predsa len dymové whisky vyrábali. Veľmi dávno, v čase, keď bolo problém zohnať uhlie a na kúrenie sa začala používať rašelina. Takže, v podstate možno skonštatovať, že nová rašelinová edícia Benromachu je akýsi návrat ku koreňom, k časom dávno minulým.

Pálenica GlenDronach predstavila novú whisky

GlenDronach 1993 Master Vintage. Také označenie dostala nová single malt whisky zo škótskeho regiónu Highland, čiže z Vysočiny.