Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TOTO je 6 najviac falšovaných potravín na svete
Zdielať na
Life

TOTO je 6 najviac falšovaných potravín na svete

Zdroj: Shutterstock

Falšovanie potravín má tisícročnú tradíciu. Pozrite sa, čím vás dostanú!

​Aj napriek najväčšej opatrnosti, nemusíme dostať za svoje peniaze to, čo popisy na obale každého produktu sľubujú. Nemôžeme sa stopercentne ubrániť podvodu, ale ak si dáme pozor pri nasledujúcich potravinách, alebo sa pokúsime získať kvalitné výrobky, nič tým nestratíme.

Čierne korenie

Môže sa to zdať neuveriteľné, ale falšovanie korenia má tisícročnú tradíciu. Záznamy o falšovaní korenia už máme zo starovekého Ríma. Nič nové pod slnkom. Buď ho zahusťovali hlinou, alebo ho miešali s bobuľami borievky.

Med

Med je tretím najviac falšovaným jedlom na svete. Zvyčajne do neho primiešavajú cukor a predávajú ako stopercentný obsah medu.

Víno

Väčšinou falšovatelia miešajú rôzne typy hotových vín a potom ich predávajú ako produkty prémiovej kvality. Najhoršie je, že ak nie ste odborníci na víno, podvod si ani nevšimnete. V tomto prípade nemusíte nevyhnutne konzumovať "zlé" víno, ale štítok - a cena s ním spojená - nebude zodpovedať skutočnej hodnote fľaše.

Čokoláda

Treba venovať pozornosť prémiovým a ručne vyrábaným čokoládam, ktoré často nezobrazujú miesto výroby.

Olivy 

Niekedy nám predávajú olivy s nízkou kvalitou farbené roztokom roztoku síranu meďnatého, ktorý im poskytne krásnu lesklú zelenú farbu. Nestačí, že vyhodíme svoje peniaze oknom, do nášho tela sa dostáva meď, čo vôbec nie je zdravé. V roku 2016 bolo v Taliansku zabavených 85 tisíc ton takýchto farbených olív.

Olivový olej

Ani olivový nie je výnimkou. Je bežné miešať niekoľko druhov lisov a potom ich predávať ako prémiový tovar. Podľa údajov z roku 2016 nie je v poriadku 80 percent predávaného olivového oleja. Ak sú označenie alebo cena trochu podozrivé, nekupujte to.

Súvisiace články