V západnej časti okresu Cork, južne od rovnomenného mesta, bola začiatkom marca otvorená nová pálenica Clonakilty Distillery. K dispozícii je už aj návštevnícke centrum a možné sú aj verejné prehliadky. Práve v Corku žije aj veľa Slovákov, takže ak ste práve v tomto meste, alebo ho plánujete navštíviť, neobíďte túto možnosť. Zážitok vám ostane na celý život.

​Zriadenie pálenice stálo majiteľov 10 miliónov eur a ročne tu očakávajú až 35 tisíc zvedavcov, ktorí sa prídu pozrieť na proces výroby írskej whiskey. Tej sa v tomto období mimoriadne darí, počet aktívnych páleníc sa zvýšil na dvadsaťtri. V roku 2013 pritom v Írsku boli len štyri aktívne destilérky.

Zdroj: Clonakilty distillery

​​Pálenica Clonakilty má dnes 35 zamestnancov, ktorí sa starajú o výrobu „živej vody“ a obsluhu návštevníckeho centra. Novému lokálnemu zamestnávateľovi sa teší aj tamojšia komunita, ako aj lokálna samospráva. A to až tak, že na otvorenie pálenice pozvali ministra zahraničných vecí a obchodu Simona Coveneyho.

Nová pálenica bude v budúcnosti vyrábať trikrát destilovanú single pot still whiskey, ktorá je typická práve pre túto krajinu. Obilie, ktoré bude využívať na výrobu írskej whiskey budú pestovať na poliach tamojšej farmy Scullyovcov, majiteľov pálenice.

Zdroj: Clonakilty distillery

​​​Clonakilty už dnes plní fľaše whiskey, samozrejme, zatiaľ len whiskey vyrobenou v iných páleniciach. Tú svoju bude môcť plniť a predávať až neskôr, zatiaľ musí čakať, kým dozrie v dubových sudoch. Podľa tamojších zákonov musí whiskey v sudoch dozrievať minimálne tri roky.

Zakladateľom pálenice Clonakilty je rodina Scullyovcov, ktorá na pobreží Írska farmárči už osem generácií po sebe. Master Distillerom je Paul Corbett, ktorý prišiel z Teeling Whiskey Company. Tam viedol tím destilérov viac ako dva roky. Podľa jeho slov by mala byť nová whiskey z pálenice Clonakilty k dispozícii koncom roku 2021.

Pálenica Bunnahabhain na ostrove Islay začala s veľkou renováciou

Modernizácia, rekonštrukcia, transformácia. Jednoducho proces zmeny. Práve s ním v týchto dňoch začala pálenica škótskej whisky Bunnahabhain, ktorá sídli na legendárnom ostrove páleníc - Islay.