Modernizácia, rekonštrukcia, transformácia. Jednoducho proces zmeny. Práve s ním v týchto dňoch začala pálenica škótskej whisky Bunnahabhain, ktorá sídli na legendárnom ostrove páleníc – Islay.

Program rekonštrukcie tejto ikonickej pálenice bude trvať tri roky a jej majitelia zo spoločnosti Distell International do nej investujú viac ako 12 miliónov eur.

Destilérka tejto značky whisky stojí na najsevernejšom mieste ostrova a za roky svojej existencie má svoje vlastné skúsenosti s rôznymi zmenami, ktorými prešla. Teraz ju čaká ďalšia a výrazná. Viacero pôvodných historických budov v jej areáli prejde starostlivou rekonštrukciou, aby opäť získali svoju bývalú slávu. Iné budú zlikvidované, alebo presunuté tak, aby vzniklo viac priestoru na prevádzkové činnosti pálenice, ale tiež pre návštevníkov tohto liehovaru.

Zdroj: Distell International

​Kľúčovým bodom obnovy je vytvorenie nového sídla značky a tiež nového návštevníckeho centra, ktoré sa stáva populárnou nevyhnutnosťou každej úspešnej destilérky. Návštevníkom bude k dispozícii aj kaviareň a obchodné priestory umiestnené pozdĺž pobrežia, s nádherným výhľadom na záliv. Tieto dve budovy by mali byť dostavané ako prvé, aby mohli privítať návštevníkov pálenice už na začiatku sezóny v roku 2020.

Práce už začali demoláciou štyroch pôvodných skladových budov, ktoré stáli práve na okraji pozemku na pobreží, aby tak vytvorili miesto už spomínaným novým návštevníckym a obchodným priestorom. Deväťdesiatdeväť percent materiálu bude recyklovaného. To znamená, že bude na opätovné použitie využitý prakticky všetok materiál zo starých budov pri výstavbe tých nových. Je to nielen ekologické, ale aj ekonomicky výhodné a vysoko efektívne.

Zdroj: Distell International

​Ďalšie práce počítajú s výstavbou novej plničky fliaš, rekonštrukciou výrobnej budovy a sériou šiestich chatiek pri liehovare, ktoré budú slúžiť na rekreačné účely.

Proces zmien v pálenici Bunnahabhain bol navrhnutý tak, aby čo najmenej zasiahol do samotnej výroby whisky a do zážitkov návštevníkov, ktoré si z návštevy pálenice odnesú.

Zdroj: Distell International

​„Bunnahabhain má osobitné miesto v histórii výroby whisky na ostrove Islay a my ho chceme zachovať pre ďalšie generácie s tým, že ho zmeníme na jedno z najvyhľadávanejších miest pre whisky nadšencov na svete. Keďže sme najodľahlejšou a najsevernejšou destilérkou na ostrove, chceme, aby všetci tí, ktorí si užijú veternú cestu k nám, zabudli počas návštevy na zvyšok sveta a užili si príjemné prostredie“, hovorí Derek Scott, riaditeľ pre segment whisky v spoločnosti Distell International.

Ja osobne sa z procesu zmien v páleniciach veľmi teším a ostrov Islay mám zaradený v itinerári mojich cestovateľských snov.