Hoci by sa diétne verzie sladkých nápojov mohli zdať ako lepšia alternatíva, podľa novej štúdie to neplatí na sto percent. Tá totiž spája umelo sladené nápoje s vyšším rizikom infarktu a mŕtvice.

Zo štúdie, ktorá pracovala s dátami 82 tisíc žien vo veku 50 až 79 rokov, vyplýva, že len päť percent z nich pilo dva alebo viac umelo sladených nápojov denne. U tejto skupiny ale výskumníci zistili o 23 percent vyššie riziko mŕtvice a 29-percentný nárast rizika srdcových chorôb. Ženy z tejto skupiny mali všeobecne o 16 percent vyššiu šancu predčasne zomrieť, než ostatné účastníčky štúdie.

"Mnoho ľudí, predovšetkým tých s nadváhou alebo priamo obéznych, v dobrej viere pije nízkokalorické malinovky, aby tak znížili svoj kalorický príjem. Náš výskum a niektoré ďalšie štúdie ale poukazujú na to, že umelo sladené nápoje nemusia byť neškodné a ich zvýšená konzumácia môže viesť k väčšiemu riziku mŕtvice a srdcových chorôb," povedala hlavná autorka štúdie Yasmin Mossavar-Rahmani.

Autori ale pripomínajú, že ich štúdia, ktorá bola zverejnená v odbornom lekárskom časopise, ukazuje na koreláciu, nie priamo na vzťah príčina-následok. "Nevieme presne, aké umelo sladené nápoje účastníčky štúdie pili, takže nevieme, aké umelé sladidlá môžu byť škodlivé," uviedla.

Niektoré predošlé štúdie zase ukázali spojenie medzi umelo sladenými nápojmi a demenciou.

Najzdravšie je piť vodu

Experti v oblasti zdravia srdca neodporúčajú pravidelnú a dlhodobú konzumáciu týchto nápojov a to predovšetkým u detí. Odporúčajú piť nesladenú vodu.

"Počúvame toho veľa o potenciálnych nepriaznivých účinkoch umelých sladidiel, ale mnoho z toho sú špekulácie. Musíme sa pozerať na dostupné dôkazy," povedala riaditeľka laboratória pre kardiovaskulárnu výživu Alice Lichtenstein. "Najlepšia rada, ktorú teraz môžeme ponúknuť, je vyhnúť sa ich nadmernej konzumácii," dodala.

Zdroj: CNC