Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
13 dôvodov, prečo je dobré jesť syr
Zdielať na

13 dôvodov, prečo je dobré jesť syr

Zdroj: Shutterstock

Dobrou správou pre milovníkov syrov je, že syr je nielen chutný, ale aj zdravý a jeho konzumácia má veľa výhod.

Je veľkým zdrojom zdravých tukov, bielkovín, sacharidov, znižuje stres, posilňuje naše kosti a srdce, a hrá dôležitú úlohu v prevencii vzniku niektorých druhov rakoviny. Má bohatý obsah vápnika, draslíka, fosforu a železa a obsahuje aj niektoré druhy vitamínov a užitočných baktérií. Stimuluje dokonca funkciu mozgu!

Ukážeme vám 13 argumentov, prečo by ste mali pravidelne konzumovať syr:

1. Zdroj bielkovín

Náš organizmus potrebuje proteíny kvôli zdravému tráveniu až po regeneráciu svalov. Proteín v syroch je ľahko stráviteľný, čo robí z neho veľký zdroj energie. Po cvičení si ho môžete dopriať ako samostatnú pochúťku alebo v šaláte. Švajčiarske syry a čedar sú chutné s celozrnnými sušienkami a feta je nevyhnutnou súčasťou gréckeho šalátu.

​2. Zdroj uhľohydrátov

Sacharidy sú palivom pre naše tela a získavame vďaka nim energiu. Sacharidy mlieka v syre sa rozkladajú na glukózu a cukor a množstvo sacharidov obsiahnutých v syre závisí od konkrétneho typu syra.

3. Tuky

Mnoho ľudí odpisuje tuky, zatiaľ čo zdravé tuky sú veľmi užitočné. Syr je zdrojom takých užitočných tukov, omega-3 a omega-6 mastných kyselín a aminokyselín a hrajú dôležitú úlohu v každodennom fungovaní nášho mozgu a nervov.

4. Zdravé kosti 

Niektoré druhy syrov sú bohaté nielen na vápnik, ale aj na vitamín B, ktorý pomáha vápniku pôsobiť na naše telo. Syr je obzvlášť užitočný pre deti, ktoré stále rastú.

​​5. Zdravé srdce

Draslík, fosfor a horčík: všetky majú pozitívny vplyv na zdravie nášho srdcového svalu. Už len preto sa oplatí prehltnúť pár kociek syra.

6. Prevencia proti rakovine

V tejto oblasti je určite potrebný ďalší výskum, ale je dokázané, že antioxidanty v syre zohrávajú úlohu pri prevencii určitých typov rakoviny.

7. Boj proti osteoporóze

Hoci väčšina ľudí si myslí, že táto choroba postihuje iba starších ľudí, môže byť problémom každej vekovej skupiny. Konzumácia syrov a iných mliečnych výrobkov môže zabrániť vzniku ochorenia.

8. Zdravé zuby

Kombinácia vápnika a fosforu je kľúčom ku zdravým zubom.

​9. Menej stresu

Podľa prebiehajúcich štúdií môže syr znížiť stres a úzkosť, pravdepodobne kvôli horčíku, ktorý obsahuje.

10. Probiotikum

Nielen jogurty, ale aj syry obsahujú baktérie, ktoré sú zodpovedné za probiotický efekt.

​11. Funkcia mozgu

S omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami je syr lahodným spôsobom, ako udržiavať mozog v dobrej kondícii.

12. Proteín pre vegetariánov 

Ak ste ovo-laktózový vegetarián, môže byť syr vynikajúcim zdrojom bielkovín.

13. Posilňovač imunity

Syry bohaté na zinok posilňujú náš imunitný systém. A baktérie v syroch chránia náš tráviaci systém zvnútra a podporujú naše telo v boji proti patogénom.

Súvisiace články