Je nám ľúto, strik medzi nimi nie je.

Aj keď barmani a mixológovia prichádzajú so stále novšími receptami, konzumenti na staré osvedčené nápoje nedajú dopustiť.

V januárovom čísle Drinks International zverejnili rebríček najpredávanejších koktailov sveta. Opýtali sa 127 renomovaných barmanov z 38 krajín, ktoré sú tie najvyhľadávanejšie.

Celý rebríček má 50 miest, my vám predstavíme TOP 10.

10. Moscow Mule

Zdroj: Flickr

​Keďže koktaily nemajú ďaleko od teatrálnosti, prichádza Moscow Mule v rámci vizuálneho zážitku v medenom hrnčeku. Ide o zmes vodky, zázvorového piva a limetkovej šťavy, zdobený plátkom limetky a listami mäty.

9. Aperol Spritz

Zdroj: Flickr

​Tento nápoj sa v TOP 10 ocitol po prvýkrát, čo znamená, že jeho popularita vzrástla o 30 percent. Aperol, prosecco a trochu  sódy, doplnený ľadom a plátkom pomaranča.

8. Margarita

Zdroj: Flickr

​Jedná sa o jeden z najtradičnejších miešaných nápojov v rebríčku. Zmes tequily, pomarančového likéru, limetkovej šťavy s trochou soli na okraji pohára.

7. Espresso Martini

Zdroj: Flickr

​Kombinácia vodky, espressa, kávového likéru a cukrového sirupu si polepšila v porovnaní s minuloročným rebríčkom o dve pozície. Pomáha zostať bdelý a dá sa z neho opiť.

6. Dry Martini

Táto kokteilová legenda je v Top 10 nezničiteľná, pritom ide len o jeden diel vermútu a tri diely ginu.

Zdroj: Flickr

​5. Manhattan

Zdroj: Flickr

​Až 40 percent barmanov tvrdí, že ide o jeden z najvyhľadávanejších koktailov. V tomto nápoji sa nachádza sladký vermút, ražná alebo kanadská whisky, niekoľko kvapiek destilátu Angostura a dekorovaný je koktailovou čerešňou.

4. Daiquiri

Zdroj: Flickr

​Toto je najpopulárnejší rumový koktail na zozname a je výborným dôkazom toho, že skvelé veci sú často veľmi jednoduché. Biely rum, sirup a limetková šťava ako základ. Existujú milióny variantov, väčšinou so sirupom a ovocnou šťavou, ale rum je nevyhnutnosťou.

3. Whiskey Sour

Zdroj: Flickr

​Tento nápoj sa v prvej trojke ocitol druhýkrát po sebe. U nás nie je natoľko populárny, ale polovica barmanov, ktorí sa podieľali na zostavovaní zoznamu ho označila. Zloženie: whisky, citrónová šťava, cukor a trochu vaječného bielka.

2. Negroni

Zdroj: Flickr

​Už piaty rok sa táto pochúťka ocitla na druhom mieste rebríčka. Podľa 19 percent barmanov je to najpopulárnejší nápoj, ktorý od nich zákazníci žiadajú. Zmes ginu, Rosso Vermouth a Campari. Koktail zdobí pomarančová kôra.

1. Old Fashioned

Zdroj: Flickr

​Aj tento evergreen je už piaty krát po sebe na prvom mieste rebríčka a rozhodne nie náhodou. Zloženie: bourbon alebo whisky, niekoľko kvapiek Angostura, trochu vody a kúsok citrónovej kôry. Táto klasika nie je len nápoj, ale americká ikona. Milujeme ho s ražnou whisky.