Nie je nič prekvapivé, keď napíšem, že kvalitná whisky býva často súčasťou miešaných drinkov. Jednou z najobľúbenejších whisky barmanov je napríklad kvalitná škótska Monkey Shoulders. Teraz k nim pribudla ďalšia škótska – Auchentoshan Bartender´s Malt No. 02.

Túto novinku z kategórie single malt nedávno predstavila spoločnosť Beam Suntory, ktorá značku Auchentoshan vlastní. Na jej tvorbe sa podieľal master blender pálenice Ron Welsh v spolupráci s dvanástimi víťazmi medzinárodnej súťaže „New Malt Order“.

Dvanásť talentovaných a inovatívnych barmanov, ktorí sa svojim víťazstvom v národných kolách kvalifikovali na medzinárodnú súťaž v miešaní kokteilov. Na nej mali preukázať svoje skúsenosti s fermentáciou a kokteilmi z whisky pred odbornou porotou. V septembri 2017 bolo dvanásť najlepších z nich pozvaných do pálenice Auchentoshan, kde počas týždňa spoznávali tajomstvá produkcie whisky z regiónu Lowland.

Zdroj: Auchentoshan Distillery

​Aby v pálenici spoznali osobný vkus a chuťové preferencie každého barmana, museli najskôr vyplniť dotazník vytvorený špeciálne pre tento účel. Na základe výsledkov pridelil skúsený master blender každému barmanovi jeho vlastný sud, ktorý každý otestoval, či spĺňa jeho chuťové kritériá. Napokon, všetci spoločne vytvorili Auchentoshan Bartender´s Malt No. 2, pod dohľadom Rona Welsha. Výsledkom je single malt whisky bez označenia veku, ktorá sa skladá z viacerých whisky – od štvorročnej, ktorá dozrievala v 120 litrových sudoch po bourbone, až po 50-ročnú whisky, zrejúcu vo veľkých sudoch, tzv. Hogshead (takmer 240 l).

Novinka z dielne Beam Suntory je trikrát destilovaná, čo je na škótsku whisky netradičné, lebo trojitá destilácia je charakteristická skôr pre írsku whiskey. Práve preto je veľmi dobrá práve pre využitie do kokteilov, na čom majú zásluhu aj spomínaní svetoví barmani.

Zdroj: Auchentoshan Distillery

​A ako táto whisky vlastne chutí? Od príchute pomarančového vína, so známkami šafránu, vresového medu až po jemný náznak čierneho korenia v závere. Vo finiši cítiť pomarančový likér a korenistú príchuť. Príjemná je aj vôňa tejto single malt – do nosa vám udrú tóny pomarančovej kôry, grenadíny (sirup z granátových jabĺk) a škorice. Farba nápoja je jantárovo medová.

Whisky je do fliaš plnená v sile alkoholu na úrovni 50 percent. Cena za 0,7 l fľašu sa pohybuje okolo 48 eur. Dostupná bude v USA, Nemecku, Veľkej Británii, Rusku, Švédsku a v Kanade a samozrejme v on-line shopoch.

Ak teda budete niekde v dobrom bare v jednej zo spomínaných krajín, dajte si namiešať kokteil práve z tejto whisky. Keď ale uprednostňujete čistú chuť whisky, pokojne ju ochutnajte aj zvlášť, bez akýchkoľvek prísad.

Ako vzniká cena najdrahších whisky?

V poslednej dobe sa veľmi často stretávame s whisky, ktoré majú pre nás, bežných ľudí, až šialené ceny. Mnohí len prevrátia očami a povedia, že nechápu, čo môže byť na tej whisky také drahé. Cenu ovplyvňuje viacero faktorov. Akých?