Amerika už má cestovinový bar s Michelin hviezdičkou
JeJu Noodle Bar je kórejská reštaurácia v srdci West Village. Miestnou špecialitou je horúci ramyun s cestovinami, zeleninou, vajcami a mäsom, čo je v podstate kórejská odpoveď na japonský ramen.
Ďalšou zaujímavosťou je absencia obsluhy. Všetky jedlá vám servírujú priamo kuchári.
Samotná reštaurácia má minimalistický dizajn a nie je veľmi útulná, ale sem Newyorčania nechodia pre čarokrásny interiér.
Šéfom JeJu je Douglas Kim, pomerne známe meno v meste. Do New Yorku prišiel z Južnej Kórei ako 16-ročný a svoje skúsenosti získaval v reštauráciách ako Per Se, Nobu či Chef’s Table, takže sa môže pochváliť celkom slušným životopisom.
Ako uviedol, vždy sa chcel učiť od najlepších a nechcel ostať len pri varení, ale túžil nazrieť aj do zákulisia gastro biznisu, aby raz mohol sám prevádzkovať vlastný podnik. V newyorskej Zume mal dostatok príležitostí s vedúcou pozíciou, keďže tam mal pod sebou asi sto členný personál. V JeJu nemá až tak veľkú zodpovednosť, čo ale neznamená, žeby zanedbával svoje povinnosti.
Hlavným menu podniku sú predovšetkým rôzne cestoviny. Takým je aj menej ťažký ramyun z teľacieho mäsa, alebo sýtejšie gochu s typickými kórejskými koreninami.
Najkurióznejším jedlom je Fich Coop, chutná kuracia polievka doplnená morskými plodmi, kyslou uhorkou a jalapeñom, ktorú môžete považovať za samostatný hlavný chod.
Svet chutí Douglasa Kima ale najlepšie spoznáte, ak si objednáte ochutnávacie menu so siedmimi chodmi za 42 dolárov.
Môžete tiež ochutnať menšie porcie (kuracie krídla JeJu, ustrice, uhorkové kimčhi), nehovoriac o obrovskom výbere rýb, takže majú naozaj bohatý výber pre všetkých - s výnimkou tých, ktorí nejedia mäso. Milovníci ázijskej kuchyne by ale rozhodne nemali toto miesto vynechať.
Reštaurácie, ktoré sa presťahovali do tržníc: Sedem pulzujúcich vývarovní z celého sveta
Na západe ich nazývajú food hall, prípadne food court. Asi najlepšie by sme ich prirovnali k našim tržniciam, ale na týchto miestach toho veľa nenakúpite. Zato fungujú ako gastronomický raj, v ktorom sú vedľa seba zoradené bistrá, kaviarne, streetfood bary a pivárne.