Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kokosový olej: Čistý jed? Profesorka z Harvardu varuje!
Zdielať na

Kokosový olej: Čistý jed? Profesorka z Harvardu varuje!

Zdroj: Shutterstock

Doteraz sa o kokosovom tuku tvrdilo, že je to jeden z najzdravších náhrad oleja zdravého jedálnička. Profesorka Karin Michels pred ním varuje.

Nemecká profesorka Karin Michels, ktorá prednáša na univerzite v nemeckom Freiburgu či slávnom Harvarde, tvrdí, že kokosový tuk je čisté zlo a vôbec nie je zdravý.

„Je to jedno z najhorších jedál, ktoré môžete konzumovať.“

Tým popiera názor, že kokosový olej patrí medzi superpotraviny (superfood).

Superpotravinami sa nazývajú potraviny bohaté na živiny, vitamíny, antioxidanty, minerály a vlákna, ktoré majú obzvlášť priaznivý účinok na zdravie a pohodu (Oxford Dictionary).

Podľa Michels je kokosový tuk dokonca škodlivejší než bravčová masť či tradičné maslo, keďže obsahuje oveľa viac nasýtených mastných kyselín. Kým kokosový tuk pozostáva z 86-tich percent z nasýtených tukov, v prípade masla je to len 52 percent.

Americká zdravotnícka organizácia má podobný názor: „... kokosový olej nemá žiadne pozitívne účinky a jeho používanie sa neodporúča.“ Aj British Nutrition Foundation tvrdí, že „kokosový olej je zdravé konzumovať len v primeranom množstve ako súčasť  zdravej a vyváženej stravy“.

Súvisiace články