Pred niekoľkými dňami bola v New Yorku vydražená vzácna fľaša starej whisky The Macallan z roku 1926. Dražba sa konala v aukčnej spoločnosti Sotheby's a neznámy majiteľ ju kúpil za 843 200 amerických dolárov. Opäť sa ukázalo, že stará a kvalitná whisky je pre niekoho výbornou investičnou možnosťou. Ceny ročníkovej whisky totiž stále, najmä s jej vekom, stúpajú.

Táto fľaša je v mnohých veciach špeciálna, a práve preto je jej hodnota taká vysoká. Mnohí z nás si určite klepú na čelo, že žiadna fľaša predsa nemôže mať takú vysokú hodnotu. Pre väčšinu z nás určite nie, ale ako vidíme, tak pre mnohých áno. Pre tých, ktorí majú na účte milióny, chcú dobre investovať a svoje peniaze ešte aj zhodnotiť, má táto raritka miliónovú hodnotu.

Čím je táto whisky taká jedinečná, že sú za ňu ľudia ochotní minúť také obrovské množstvo peňazí? Okrem toho, že ide whisky z roku 1926, čo je samo o sebe raritou, jej etiketu vlastnoručne vytvoril britský umelec Sir Peter Blake. A vytvoril ich len dvanásť. Už len samotná etiketa je umeleckým dielom s vysokou hodnotou.

Pritom táto fľaša whisky nie je tou, ktorá bola vydražená ako najdrahšia. Niekoľko dní pred touto dražbou v New Yorku sa totiž konala iná v škótskom Edinburghu, ktorá bola v aukčnej sieni Bonhams vydražená za viac ako 1,1 milióna dolárov. Vtedy išlo o 60-ročnú single malt rovnakej značky s etiketou talianskeho umelca Valieria Adamiho.

Svet má nového rekordéra: Takto vyzerá whisky za takmer milión eur

Aukčný dom Bonhams vydražil v Edinburghu 60-ročnú škótsku whisky Macallan Valerio Adami 1926.

​Obe fľaše boli naplnené v roku 1986 whisky Macallan, ktorá bola destilovaná a naplnená do sudov v roku 1926. Whisky teda dozrievala 60 rokov. Pálenica The Macallan dala v  roku 1986 naplniť niekoľko fliaš z jedného jediného suda. Dvanásť z nich ozdobil svojou etiketou Peter Blake a ďalších dvanásť Valerio Adami. Tieto whisky používali majitelia spomínanej pálenice ako firemné darčeky. Zdá sa však, že fľašu, ktorá bola predaná za viac ako 800-tisíc dolárov v New Yorku kúpil jej, dnes už bývalý majiteľ, priamo v pálenici.

Niektoré fľaše boli totiž uvedené aj do predaja ako súčasť raritnej kolekcie (Fine and Rare Collection). Autorom ďalších etikiet na fľašiach whisky Macallan z tejto kolekcie je aj írsky umelec Michael Dillon. Jedna fľaša s jeho etiketou bude vydražená už onedlho v aukčnej sieni Christie's v Londýne. Podľa viacerých pozorovateľov na dražbe pôjde o tzv. svätý grál zberateľských whisky značky Macallan. Môžeme teda očakávať snáď aj nový svetový rekord v cene jednej fľaše whisky. Nechajme sa prekvapiť, do akej výšky sa jej cena vyšplhá.

Zdroj: Sotheby's

Aukčné siene nezvyknú zverejňovať mená predajcov alebo kupcov dražených predmetov, tak tomu bolo aj v tomto prípade. Stránka aukčnej spoločnosti však zverejnila aspoň niekoľko slov predávajúceho. Ten hovorí: "Dúfam, že ten, kto si kúpil túto fľašu ocení, že to nie je len vzácny a jedinečný nápoj. Že pochopí, že je to viac ako len investícia. Predstavuje totiž tie najlepšie veci v živote. A rovnako, zosobňuje celoživotnú prácu mnohých ľudí."
 
Aj keď predávajúci opísal svoju skúsenosť s touto whisky ako čarovnú, nevie sa, či ju niekedy vôbec mohol ochutnať. Jediná možnosť na ochutnávku totiž bola v samotnej pálenici počas súkromnej degustácie s jej autorom, master distillerom Sandym Curlem. Predajca rovnako neuviedol, za akú cenu túto whisky kúpil, ale predpokladá sa, že na jej predaji slušne zarobil.

Zdroj: Whiskycast