Britský úrad verejného zdravia rokuje v súčasnosti s vedúcimi predstaviteľmi veľkých reštauračných sietí o tom, ako znížiť obsah kalórií v jedlách. Podľa britskej agentúry musia byť prijaté drastické kroky, pretože krajina čelí kríze obezity: u britských deti vzrástol počet ťažkej obezity až o tretinu.

​Návrh, ktorý sa má vypracovať, má obmedziť obsah kalórií v tisíckach potravín. Takými sú napríklad pizza, hamburgery, polievky, omáčky, jedlá vo fast foodoch či supermarketoch.

Podľa predbežných plánov nesmie priemerná pizza obsahovať viac ako 928 kalórií. To je oveľa menej, než v súčasnosti obsahujú pizze v prevádzkach rýchleho občerstvenia. Odborníčka úradu Alison Tedstone uviedla, že nestačí, aby obchody ponúkali zdravšie jedlá, boju s obezitou to vôbec nepomáha. Tvrdí, že obsah kalórií všetkých potravín musí byť limitovaný.

„To znamená, že pizza bude mať menej mäsa alebo syra, prípadne bude menšia,“ uviedla.

Konkrétny akčný plán bude vyhlásený na jar po konzultácii. Cieľom je znížiť kalórie potravín o 20 percent, čo má krajine pomôcť so znížením počtu obéznych detí vo Veľkej Británii do roku 2030 o polovicu.

Jedzte na raňajky pizzu miesto cereálií: Tvrdí výživový odborník

Potešil vás už ráno po prehýrenej noci zvyšok pizze? Asi ste nepredpokladali, že je zdravšia ako cereálie.

Zdroj: Telegraph